Na jesen počinje gradnja nove pulske bolnice

0
Nova bolnica gradit će se pored zgrade sadašnje ginekologije
Nova bolnica gradit će se pored zgrade sadašnje ginekologije

Na jesen kreće dugo očekivana gradnja nove pulske Opće bolnice. Obećao je tako prilikom posjeta Puli, ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Najveći grad u Istri, a time i čitava Županija, dobit će regionalnu bolnicu najvišeg europskog standarda. Riječ je o projektu koji je osam godina bio u ladicama Ministarstva.

No, konačno je raspisan natječaj za financiranje nove pulske bolnice koji će trajati do 4. svibnja.

Nova će bolnica imati 594 kreveta, ukupnu površinu 41.554 četvornih metara, a njezina je vrijednost procijenjena na 750 milijuna kuna. Od toga će se 600 milijuna kuna osigurati putem kredita banaka, a 150 milijuna kuna bit će vrijednost opreme koja se namjerava financirati iz strukturnih fondova EU, u dogovoru s Ministarstvom zdravlja.

Kako bi do završetka radova bio dovoljan broj stručnih kadrova, ove će se godine odobriti rekordan broj specijalnosti. Sadašnji kadar, nažalost, radi s opremom koja je u većem djelu već otpisana.

Gradnja na lokaciji pored zgrade sadašnje ginekologije trebala bi započeti na jesen i trajati tri do četiri godine, a bolnicu visokog standarda Pula bi, nakon jedanaest godina čekanja, trebala dobiti  25. rujna, na Dan Istarske županije. Bit će to, nesumnjivo, veliko olakšanje za Istrane koji se sad liječe na više lokacija i u jako lošim uvjetima. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa