Buzetski HNS za decentralizaciju i na lokalnoj razini: Mjesnim odborima više sredstava

25.10.2015 - 09:54
Vlatko Mrvoš i  Vedran Majcan
Vlatko Mrvoš i Vedran Majcan

Na press konferenciji održanoj 24. listopada u Buzetu o decentralizaciji na lokalnom nivou i o izborima za mjesne odbore, govorili su Vlatko Mrvoš, predsjednik buzetskog HNS-a i Vedran Majcan, predsjednik buzetskog SDP-a.

Vlatko Mrvoš istaknuo ja da u zadnje vrijeme, često slušamo o decentralizaciji države, a pogotovo o fiskalnoj decentralizaciji. Cilj decentralizacije je prenošenje upravljačkih ovlasti na niže nivoe upravljanja, a sve sa ciljem povećanja učinkovitosti i operativnosti.

„Sukladno tome, u ime kluba SDP-HNS, kod donošenja proračuna Grada Buzeta za 2016. godinu, predložiti ću amandman kojim ćemo tražiti veća sredstva za Mjesne odbore. Naime, dosadašnji proračuni mjesnih odbora od 18.000 kn na godinu su nedostatni za bilo kakve ozbiljnije aktivnosti, programe ili rješavanje problema mještana. Dosadašnji način funkcioniranja nije dobar, te ćemo stoga tražit da se dosadašnji iznos sa 18.000 kn poveća na 50.000 kn godišnje, odnosno 200.000 kn za četverogodišnji mandat. Naravno, mjesni odbori bi imali obvezu predstaviti svoje programe, a na kraju mandata podnijeti završno izvješće. Time ćemo djelomično decentralizirati Grad Buzet i omogućiti mjesnim odborima da sami operativno riješe manje probleme u svome mjestu i dobiju smisao postojanja“, istaknuo je Mrvoš.

Vadran Majcan je istaknuo da iako je Gradsko vijeće donijelo Odluku o održavanju izbora za MO sa danom održavanja parlamentarnih izbora, oni smatrau da takva praksa nije najbolje rješenje, jer osim što angažira veliki broj ljudi koji u oba izbora moraju sudjelovati, zbog medijske angažiranosti oko državnih tema i programa, ispada da se izbori za mjesne odbore održavaju onako usput, da se tehnički to odradi uz obrazloženje veće izlaznosti glasača. 

„Zapravo se na taj način umanjuje važnost izbora članova vijeća mjesnih odbora, kao i lokalne teme i problemi koji se jednostavno "izgube" u buci parlamentarnih izbora. Većina drugih gradova i općina izbore za mjesne odbore održava zasebno i ti izbori imaju "svoj dan". Stoga se ne slažemo s tom "žurbom" u održavanju tih izbora zbog koje je bila sazvana hitna sjednica Gradskog vijeća te donesena Odluka o održavanju izbora, a bez da su pravila održavanja tih izbora usklađena sa novim Zakonom o lokalnim izborima, što na neki način dovodi u sumnju i regularnost samih izbora. Bez obzira na to, kao koalicija SDP-HNS sudjelovati ćemo na izborima i istaknuti kandidacijske liste u svim mjesnim odborima gdje imamo aktivno članstvo i simpatizere koji su se spremni aktivnije uključiti u rad mjesnih odbora“, rekao je Majcan.

Tweet

Posljednje novosti