Vodice na Ćićariji spremne za otvaranje Speleo kuće

0
Speleo kuća u Vodicama
Speleo kuća u Vodicama

Ovih dana se na Ćićariji privode kraju sve aktivnosti projekta „ŽIVO! Život – Voda!“ s ciljem predstavljanja rezultata projekta na Danima otvorenih vrata koji će se održati 15. rujna 2015. u Vodicama, u općini Lanišće. Ukupna vrijednost projekta je 558 tisuća eura, a proveden je uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj projekta je zaštita krškog vodonosnika i krških izvora na pograničnom području Slovenije i Hrvatske te njihova očuvanja kao prirodnih resursa voda te njihovo održivo korištenje.

Uz vodećeg partnera projekta Istarsku županiju Upravni odjel za održivi razvoj Odsjek za zaštitu prirode i okoliša, partneri na projektu su i Javna ustanova Natura Histrica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci Institut za istraživanje krša iz Postojne, te Nacionalni laboratorij za zdravlje okoliš i hranu iz Kopra.

Projekt je usmjeren na upoznavanje krša Ćićarije te uspostavu adekvatnog monitoringa izdašnosti i kvalitete izvorišta voda pograničnog područja, a njegova buduća održivost osigurana je namjenskim opremanjem Znanstveno edukacijskog centra „Speleo kuća“  u Vodicama. Objekt ukupne površine 390 četviornim metara u potpunosti je opremljen potrebnim namještajem, tehničkom i laboratorijskom opremom, čime je osigurana mogućnost višednevnog boravka dvadesetak ljudi, njihov rad i boravak u Znanstveno edukacijskom centru.

Natura Histrica kao projektni partner doprinijela je turističkom, znanstvenom i edukativnom obogaćivanju sadržaja ZEC „Speleo kuća“. U novouređenoj prostoriji u prizemlju objekta uređen je multimedijalni prezentacijski prostor, Muzej krša, čiji će stalni postav činiti skup različitih elemenata koji posjetiteljima predstavljaju osnove geomorfologije i značajke krša.

Neki od speleoloških objekata područja sjeverne Istre prikazani su na 50 fotografija, a konfiguracija izabranih objekata prikazana je na infoskulpturama preko presjeka sa slojevitim prikazom oblika. U muzeju će posjetitelji moći pobliže razgledati više desetaka izložaka špiljskog nakita i na taj se način upoznati sa njihovim bogatstvom i raznolikošću. U sklopu stalnog postava izložena je i simulacija kolonije šišmiša te kompletna speleološka oprema potrebna za istraživanje i upoznavanje podzemlja.

Na poučnoj stazi o ljekovitom bilju
Na poučnoj stazi o ljekovitom bilju

U neposrednoj blizini Znanstveno edukacijskog centra, koji je nastao rekonstrukcijom stare škole, postavljeno je dječje igralište, kako bi boravak posjetiteljima mlađih dobnih skupina, uz edukativne sadržaje bio još zanimljiviji. Uređene su i dvije poučne staze „Putevima ljekovitog bilja“ koja obuhvaća samoniklo ljekovito bilje karakteristično za ovo područje te staza „Od Izvora do izvora“ koja je opremljena informativnim tabelama, putokazima, klupama i skreće pozornost na pojedine izvore vode koji su donedavno bili od iznimnog značaja za život u ovome kraju.

U sklopu obilježavanja Dana otvorene granice Vodice – Golac, 5 rujna svečano je otvorena poučna staza "Putevima ljekovitog bilja". Stazu je otvorio načelnik općine Lanišće g. Neven Mikac, dok je stručno vodstvo poučnom stazom, svim zainteresiranim posjetiteljima upriličio Slavko Brana, stručni suradnik JU Natura Histrica.

Svrha samog Znanstveno edukacijskog centra jest da se namjenskim korištenjem objekta doprinese razvoju znanosti, mobilizaciji znanstvenika, mladih ljudi, ljubitelja prirode, planinara, penjača i dr.  u ovom slabo razvijenom i nenaseljenom području te time pomogne razvoj prostora i njegovo prepoznavanje kao krškog područja iznimnih prirodnih vrijednosti.

Prostor „Speleo kuće“ će se ustupati na korištenje znanstvenim ekspedicijama, fakultetskim grupama i polaznicima nastava u prirodi osnovnih i srednjih škola, a za lakše korištenje objekta, izrađena je i web stranica www.speleo-house.eu s mogućnošću internetskog bukiranja.

Izvor Vodice
Izvor Vodice

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa