Kajin o sudjelovanju u Oluji: Otišao sam umjesto brata

05.08.2015 - 17:31
Damir Kajin
Damir Kajin

U Oluju sam otišao da bih zamijenio brata koji je do 1995. mobiliziran tri ili četiri puta. Nikada nije odbijao pozive iako je mogao otići kod mamine familije u Kanadu i Njemačku. Ali odbio je tu mogućnost rečenicom: “Onda se više nikada ne bih mogao vratiti u moju Istru”, rekao je Damir Kajin za Jutarnji list.

“Darko, ovoga puta umjesto tebe idem ja”, rekao sam u srpnju, kad je bilo očito da se sprema operacija oslobađanja takozvane Krajine. I tako sam postao vojnik u 156. istarskoj brigadi, iako sam u to vrijeme bio predsjednik Skupštine Istarske županije.

Mi iz Buzeštine i čitave Istre bili smo pripadnici 119. brigade. Treba biti iskren, Istrijani ne vole uniforme i nikada nisu rado išli u vojnike ili policajce. Ali kada na sebe obuku uniformu, onda postanu disciplinirani vojnici.

U brigadi sam ostao 25 dana i prepješačio čitav taj put do bosanske granice.Sjeverno od nas bila je 1. gardijska brigada, koja je djelovala borbeno, a u bitkama su sudjelovali i neki dečki iz moje postrojbe. Bilo je slučajeva da su peći bile još vruće u kućama u koje smo ulazili. Ponosan sam na suborce iz Istre jer nisu zapalili ni jedan objekt niti išta ukrali, osim što su zaklali par janjaca. Ali kada smo bili u Rakovici, došli su neki vojnici i rekli kako će spaliti srpske kuće.

- Dečki, to su hrvatske kuće čiji su vlasnici Srbi - pokušao sam ih odgovoriti. Poslije se vidjelo da nisam uspio – rekao je Kajin.

Tweet

Posljednje novosti