Godina rekorda: Jure Žabjek pobjednik spusta Downhill Buzet

11.05.2015 - 09:45
Jure Žabjek
Jure Žabjek

Rekordi su prošlog vikenda rušeni u Buzetu. Na stazi Škrbina dužine 1,7 kilometara i 280 metara visinske razlike, smještenoj 500–injak metara od centra grada, održano je sedmo izdanje utrke u biciklističkom spustu Downhill Buzet. Umjesto najavljenog ružnog vremena i kiše – padali su rekordi! Prvi je srušen već u petak na prijavama, drugi u subotu kada se na treningu i kvalifikacijama našlo 235 vozača iz 15 zemalja, a treći u nedjelju u finalnoj vožnji. Naime, Slovenac Jure Žabjek postavio je novi rekord staze. S vremenom od 2:22,891 „preletio je“ buzetsko brdo. Svojim nasljednicima postavio je težak zadatak jer je od lanjskog rekorda bio brži za čak 4 sekunde.

U ekstremnim uvjetima i borbi s potocima, stijenama, strmim padinama, prirodnim i zadanim preprekama odlično se snašao i Jurin sunarodnjak, Žiga Pandur. Stao je na drugo postolje, ispred još jednog Slovenca, Mirana Vauha. Iduće su tri pozicije zauzeli Slawomir Lukasik, aktualni poljski prvak, Manuel Gruber, trideseti vozač svijeta po UCI bodovima, te Wyn Masters s Novog Zelanda. Od Hrvata je najbrži Berislav Topol, a od Istrijana aktualni državni prvak Marko Šišović.

Marko Šišović
Marko Šišović

Rekordan je bio i broj žena. Još se nikada nije dogodilo da se na hrvatskoj downhill sceni natječe čak 13 žena. Ovakvoj se konkurenciji veselila i najbolja hrvatska natjecateljica, Dubravka Družeta. Ipak, u europskoj eliti dominirala je Čehinja Ana Bartova.

Utrku koja ostavlja bez daha pratilo je oko dvije tisuće gledatelja. Duž cijele staze široko otvorenim očima publika je u nevjerici gledala vratolomije europskih gladijatora željnih pobjede i svjetskih bodova. Jer, avanturisti na dva kotača prošlog su vikenda u Buzetu pokazali da mogu i ondje gdje ljudska noga ne može; skakali su sa stijene na stijenu, letjeli u višemetarskim skokovima, prkosili potocima, borili se s brzinom i tehničkim preprekama. Zabilježeno je i nekoliko padova. No, dok se gledateljima „ledila krv u žilama“, natjecatelje je brinulo „zdravstveno stanje bicikle“ i mogućnost daljnjeg nastupa. Potvrda je to strasti natjecatelja da budu brži od vremena i jači od prepreka, da vole buzetsko brdo te da mu se rado vraćaju.

„Utrkom sam iznimno zadovoljan, obzirom na ograničeni budžet i organizacijski kapacitet, utrka je bila iznad očekivanog i teško se mogla naći neka ozbiljna organizacijska zamjerka ili greška. To potvrđuje i izvještaj UCI komesara, Rusa Andreya Beschastnova. Ovo je zasigurno najjača DH utrka u Hrvatskoj, po posjećenosti i gledatelja i natjecatelja, jačini vozača koji dolaze, a ako izuzmemo utrku IXS europskog kupa u Sloveniji, onda možemo pričati i u široj regiji. Unatoč ne prezahtjevnoj stazi, geografski položaj Buzeta, dobra organizacija i pristup natjecateljima vjerojatno su razlog zašto je buzetska utrka odnosno Buzet postao prepoznatljiva destinacija u svijetu  biciklizma“, kazao je nakon tri adrenalinska dana i višemjesečnih priprema direktor utrke, Dragan Kranjčić.

Organizator DH Buzet je Biciklsitički klub Buzet, a utrka se bodovala za Kup Hrvatske, Pokal Slovenije i UCI C1.

Barislav Topol
Barislav Topol
Dubravka Družeta
Dubravka Družeta

Tweet

Posljednje novosti