Tisuću maškara dolazi na Pusnu nedelju u Buzet

04.02.2015 - 15:52
Maškarani mimohod u Buzetu
Maškarani mimohod u Buzetu

Maškarano ludilo na području Buzeta polako se bliži svom vrhuncu, tradicionalnom maškaranom mimohodu, najvećem u Istri. Ove godine Pusna nedeja pada 15. veljače kada će se održati mimohod sedamdesetak maškarnih grupa s Buzeštine te gostiju iz okolice. Ulicom II. Istarske brigade, tj. od vrtića do glavnog trga Fontana prodefilirat će oko tisuću maski sa popratnim alegorijskim kolima.

Posjetitelji će moći vidjeti tradicionalne buzetske maske kao što su pusti, Ćić i Ćićka, maškare u belo, zvončari, ali i neke poznate osobe iz javnog života koje se samo na taj dan okupe na Fontani. Ovo peto godišnje doba, kako ga mnogi nazivaju, predstavlja divni svijet mašte, ali i kritičke realnosti. Maškarani mimohod počinje u 13.30 sati na Trgu Fontana gdje će se izmjenjivati i predstavljati maškarane grupe.

Vladavina maškara završit će tradicionalnim osuđivanjem i spaljivanjem pusta u srijedu 18. veljače u 18.30 na Mostu, no prije samog spaljivanja pusta, ovdje završava i tradicionalna Igra na ruh koja se igra na cesti Sv. Ivan – Most, a počinje u 15.30 sati. Prema legendi, potječe još od vlasnika mlinova u dolini Mirne među kojima je postojala jaka konkurentska netrpeljivost. To je trajalo sve dok se u maškarama nisu našli svi zajedno i spremili ovna za večeru, a nakon večere netko od njih bacio je rogove pojedenog ovna i zahtijevao da svađa prestane. Mlinari su to prihvatili i od tada se igra bacanje roga na Pepelnicu.

Buzetske maškare 2015. održat će se pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, te u organizaciji i suorganizaciji: TZ Grada Buzeta, Pusnog odbora, Mjesnih odbora, Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet, Parka d.o.o. Buzet, MO Buzet, Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, udruge „Mali veliki mikrofon“ i medijskih pokrovitelja: Radio Istra, Radio Zona, HRT Radio Pula, Glas Istre, TV Istra i TV Nova.

Tweet

Posljednje novosti