Jerman: Kako očuvati antifašizam uz prijetnju ukidanja simbola iz Drugog svjetskog rata?

02.02.2015 - 12:48
Skupštini buzetske Udruge antifašista prisustvovao je i istarski župan Valter Flego
Skupštini buzetske Udruge antifašista prisustvovao je i istarski župan Valter Flego

„Još uvijek nisu ostvareni stabilni uvjeti za njegovanje sjećanja na tekovine i tradicije antifašizma i NOB-e. Nije riješeno ništa po pitanju antifašizma, statusa, mjesta i uloge, boraca NOR-a, povrat oduzetih prava. Pitam se kako očuvati temelj antifašizma kada nam prijete ukidanjem simbola iz Drugog svjetskog rata“, poručio je predsjednik buzetske Udruge antifašista, Edo Jerman, na skupštini održanoj u 30. siječnja u Sv. Martinu.

Još je jednom podsjetio kako provođenje Deklaracije o antifašizmu u Sabor RH nije ostvareno, a borci NOR-a su, zaključio je, temelj hrvatskog antifašizma.

Flego: Ni jedan dio Hrvatske na smije kočiti razvoj Istre

Skupštini je prisustvovao i Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije. Smatra kako je primarna obaveza antifašističkih organizacija štiti istinu i dignitet o pokretu ne dozvoljavajući da se omalovaže. Naglasio je kako su svi borci zajedno izgradili državu, dok su je branitelji Domovinskog rata pošteno obranili.

„Moramo sačuvati istarski identitet, posebnost i zajedništvo, jer je Istra humana. Želimo biti ravnopravni sa svim hrvatskim regijama“, poručio je Ravnić. Istarski župan Valter Flego još je jednom rekao kako je Hrvatska previše podijeljena, što su pokazali i nedavno održani predsjednički izbori. „Nakon Zagreba, Istra je druga regija koja svake godine 800 milijuna kuna više uplaćuje u državni proračun. Zato imamo pravo tražiti decentralizaciju. Pritom nećemo zaboraviti druge, ali isto tako nijedan dio Hrvatske ne smije kočiti razvoj Istre“, poručio je Flego.

Gubitak sredstava po osnovi brdsko planinskog statusa

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić podsjetio je na gubitak sredstava po osnovi brdsko planinskog statusa, a što će se reflektirati na društveni i socijalni standard. Žali jer je to bio novac građana Buzeta. No, siguran je u pronalaženju načina za financiranje određenih projekata.

„Iako se Grad uključio u inicijativu oprosta dugova socijalno ugroženim građanima, vjerujem kako potrebe za to neće biti s obzirom da se kontinuirano provodila socijalna politika kojom se vodilo računa o siromašnim građanima“, poručio je Žulić.

Da je Udruga antifašista učinila mnogo i za područje Općine Lanišće složio se i načelnik Neven Mikac. Dvije su još prioritetne stvari za učiniti na području istarskog Krasa: dovršetak obnove spomen obilježja u Brgudcu te izgradnja spomen obilježja Boži Milanoviću u Slumu.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić
Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić

Tweet

Posljednje novosti