Šipraka: Pazin neće biti Napulj, jer ima novo odlagalište otpada

0
Renato Krulčić i Dragan Šipraka s novinarima na novom odlagalištu otpada
Renato Krulčić i Dragan Šipraka s novinarima na novom odlagalištu otpada

"Pazin neće biti Napulj, ali ni Napulj neće biti Pazin, jer imamo deponij koji udovoljava svim europskim standardima", kazao je 11. listopada na konferenciji za medije predsjednik uprave pazinskog komunalnog poduzeća Usluga, Dragan Šipraka.

Naime, od srijede 16. listopada Usluga d.o.o. Pazin odlaže komunalni otpad na novom deponiju. "Niti jedna firma ne može imati dozvolu ako nema deponij. Ako postoji deponij, koji je sukladan svim propisima, onda dobivamo dozvolu za gospodarenje otpadom, dakle jedno je vezano uz drugo", pojasnio je Šipraka.

Novi deponij površine 2 hektara, koštao je 2,8 milijuna kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša financirao 40%, a ostatak građani Grada Pazina kod naknadu za skupljanje smeća. U deponiju se može odložiti 42 tisuće tona smeća.

Novi deponij prostire se na površini od 2 hektara
Novi deponij prostire se na površini od 2 hektara
"Usluga godišnje s Pazinštine ima oko 7 tisuća tona što znači da je deponij dovoljan za period od 5 do 6 godina, no za godinu ili dvije otpad bi se trebao odvoziti na županijski centar u Kaštijunu", kazao je Šipraka i naglasio kako  novi deponij ima geotekstilnu membranu, potpuno je opremljen s lagunom za ocjedne vode te ispuhom plina na tri mjesta, ima prilazni put te je opremljen prema svim kriterijima Fonda, Ministarstva i Europske unije.

Pazinski gradonačelnik Reanto Krulčić na pitanje novinara da komentira postupak Ministarstva zaštite okoliša, kazao je kako Ministarstvo mora uvoditi reda u odlaganju otpada. "Mi smo rješenje dočekali spremni. Odlagalište otpada je imalo dozvolu do 30. lipnja no zbog vremenskih uvjeta i problema prilikom javne nabave nismo na vrijeme osigurati uvjete za odlaganje otpada na novoj lokaciji. Netko mora biti prvi, no mi smo u pozitivnom smislu prvi koji su osigurali mjesto za odlaganje otpada", kazao je Krulčić. (Tekst i foto: Darko Tumpić)
Dragan Šipraka
Dragan Šipraka
Renato Krulčić
Renato Krulčić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa