SVJETSKO RALLY PRVENSTVO PONOVNO NA HRVATSKIM CESTAMA

Vlada je dala garancije. WRC ponovno dolazi vrlo blizu Istre, no hoće li prijeći Učku?

Piše: Siniša Žulić

03.10.2024 - 16:33
WRC rally od 2026. ponovno u Hrvatskoj (foto: WRC Croatia Rally)
WRC rally od 2026. ponovno u Hrvatskoj (foto: WRC Croatia Rally)

Ono što su u srpnju izgubili, organizatori WRC Croatia relija, jedne od stanica Svjetskog  prvenstva na čelu s porečanom Danielom Šaškinom, danas su i formalno uspjeli ispraviti. Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici dala suglasnost za isticanje kandidature za organizaciju WRC u Hrvatskoj u 2026. i 2027. godini. Taj papir dosad je bio jedina prepreka zbog kojeg je svjetski WRC promotor odlučio svjetske rally utrke u 2025. održati u Saudijskoj Arabiji, Paragvaju i na Kanarskim Otocima, a ne na našim cestama. 

 

U slučaju dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva u reliju – „World Rally Championship“ (WRC) za 2026. i 2027. godinu organizatoru će država osigurati financijska sredstva za sufinanciranje troškova organizacije u ukupnom iznosu od  četiri milijuna eura, od čega je iznos od po dva milijuna planiran za pojedinu godinu.

- Uspjeli smo. Sva jamstva koja su nam trebala smo dobili i u sljedeća dva tjedna vjerujem da ćemo potpisati ugovore za WRC. Ideja mi je da vodeći ljudi Svjetskog prvenstva dođu u Hrvatsku i to zajedno priopćimo na konferenciji za novinare. Na tome se radi od 20. svibnja, čim smo zatvorili izvještaje za prošlu utrku, no upali smo u jedno razdoblje u kojem je bilo nemoguće ispoštovati određene procedure koje je promotor postavio pred nas. Sada imamo posla preko glave za iduće tri godine i idemo sretni dalje. Utrku Europskog prvenstva iduće godine, koja zamjenjuje WRC napraviti ćemo na razini Svjetskog tako da se neće ni primijetiti velika razlika, osim samih natjecatelja, izvijestio nas je prvi čovjek WRC-a u Hrvatskoj Daniel Šaškin.

Ostaje na kraju žal da je Hrvatska zbog tri mjeseca odgode određenih odluka ostala bez ovako značajne svjetske sportske manifestacije, koja je u našu zemlju u travnju dovela više od pola milijuna ljudi. 

- Pa ja ću reći da nam je to škola da na kandidaturi krenemo raditi mnogo prije nego što je to bio slučaj sada. Jer promotori WRC-a zgrabili su ono što im je bilo sigurno i nisu htjeli čekati i riskirati da možda ne ispunimo sve uvjete. Moja ekipa i ja morati ćemo već 2026. godine početi spremati novi ciklus, jer vjerujem da WRC utrka u Hrvatskoj može imati lijepu i dugu budućnost, mišljenja je Šaškin. 

Daniel Šaškin (foto: Milivoj Mijošek)

U idejama organizatora je da se dionice održavanja ovog eminentnog i spektakularnog automobilističkog natjecanja održavaju diljem Hrvatske pa tako i u Istri, a hoće li tako biti znati će se ukoliko Hrvatska produži licencu i nakon 2027. godine. Zasad će se ljubitelji automobilizma morati zadovoljiti najbližim lokacijama održavanja ove utrke na Platku te u Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji.

- Mi za sada imamo odluku Grada Zagreba gdje nam garantiraju financiranje naredne tri godine, tako da u ovom ciklusu ostajemo u glavnom gradu. Ideja da se selimo po Hrvatskoj nije ništa novo i mislim da bi to bilo pametno raditi. Rally je takav sport koji nije vezan za jedno mjesto, a imamo što pokazati. Aktivno razgovaramo s Istarskom, Primorsko-goranskom te Ličko-senjskom županijom, a imamo i kontakte u središnjoj Hrvatskoj. Sada imamo fantastičnog partnera u Gradu Zagrebu i ne namjeravamo izigrati dogovor i sporazum, kaže Šaškin.

Tweet

Posljednje novosti