Na jubilarnoj 40. Slikarskoj koloniji

Foto Valamar već 40 godina podupire Slikarsku koloniju u Poreču

Piše: Istarski.hr

03.10.2024 - 22:07

Valamar već 40 godina podupire Slikarsku koloniju te je i ove godine, na velikoj jubilarnoj obljetnici, ugostio renomirane umjetnike. Slikarska kolonija u Poreču, s ovako dugom tradicijom, svake godine u rujnu okuplja umjetnike iz različitih zemalja, pružajući im inspiraciju u prekrasnom okruženju koje potiče kreativnost i stvaralaštvo. Valamar podupire ovu vrijednu manifestaciju što dodatno obogaćuje kulturnu ponudu Poreča i Istre te privlači brojne turiste koji cijene umjetnost. Ove godine, tijekom sedmodnevnog boravka u Isabella Valamar Collection Island Resortu na otoku Sveti Nikola, petoro umjetnika stvaralo je nova umjetnička djela nadahnuta vizurama i ugođajem otoka Sveti Nikola i Poreča, kažu iz Valamara.

„Slikarska kolonija jedna je od najstarijih manifestacija te vrste u Hrvatskoj. Ovogodišnje umjetnice i umjetnici različitih su provenijencija, no povezuje ih predanost slici i suvremenim likovnim pristupima. Nanovo nas veseli što će po jedan od njihovih radova ostati za Valamarovu kolekciju, izuzetno vrijednu zbirku koja se može pohvaliti velikim brojem poznatih umjetničkih imena iz zemlje i međunarodnog okruženja.“ izjavila je dr.sc. Jerica Ziherl, selektorica ovogodišnje 40. Slikarske kolonije.

Iz Hrvatske na ovogodišnjoj koloniji sudjeluje dvoje umjetnika, Ana Sladetić i Miran Šabić. Ana Sladetić doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te iza sebe ima više od 20 samostalnih izložbi i sudjelovanje na preko 250 grupnih izložbi diljem svijeta. Dobitnica je brojnih nagrada, a od 2023. radi kao izvanredna profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Miran Šabić doktorirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, sudjelovao je na rezidencijama u SAD-u, Belgiji i Njemačkoj te održao predavanja u mnogim zemljama. Od 2009. kontinuirano izlaže, te iza sebe ima 27 samostalnih i preko 130 skupnih izložbi. Trenutno je izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dvije umjetnice dolaze iz Srbije, Jelena Aranđelović i Maja Obradović. Jelena Aranđelović diplomirala je i magistrirala slikarstvo u Beogradu te je dobitnica brojnih stipendija, uključujući one Kraljevine Norveške i Francuskog kulturnog centra. Iza sebe ima više od 20 samostalnih izložbi. Maja Obradović diplomirala je 2007. kao student generacije te obranila doktorat 2016. godine. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada, uključujući Grand Prix na 19. Bijenalu „U svetlosti Milene“.

Austrijsku scenu ove godine predstavlja Gerlinde Thuma, koja od 1983. djeluje u različitim medijima, uključujući slikarstvo, skulpturu i animaciju. Priredila je brojne samostalne izložbe i sudjelovala na međunarodnim rezidencijama i simpozijima, istražujući dimenzije vremena kroz svoje radove.

„Veliko je postignuće da se ovakvo događanje organizira već 40 godina kroz kojih je Valamar okupio veliki broj domaćih i stranih umjetnika. I ove godine smo ugostili renomirane likovne stvaraoce koji će inspiraciju za svoja djela pronaći u ljepoti Poreča i jedinstvenog morskog okruženja u kojem borave i stvaraju. Veseli nas da ćemo njihove umjetničke radove moći vidjeti na već tradicionalnoj izložbi u travnju iduće godine kada ćemo na lijep način obilježiti veliki 40. jubilej slikarske kolonije. Valamar podržava brojne kulturne manifestacije u svim destinacijama u kojima posluje, a Slikarska kolonija u Poreču ima najdulju tradiciju. Ovakvi događaji ne samo da promiču umjetnost, već i značajno doprinose atraktivnosti destinacije, privlačeći posjetitelje iz cijeloga svijeta“, izjavila je članica Uprave Valamara Ivana Budin Arhanić.

U okviru društveno odgovornog poslovanja Valamar kontinuirano podupire brojne projekte, a poseban fokus stavlja na kulturne manifestacije, rad s djecom i mladima, sportska događanja i humanitarne inicijative.

Tweet

Posljednje novosti