Istarska zastupnica u Zagrebu

Dušica Radojčić u Saboru govorila o pulskom Muzilu: 'Većina Puležana nije nikad bila u tom dijelu grada'

Piše: Istarski.hr

03.10.2024 - 11:00

6. rujna ove godine Vlada je donijela odluku o pokretanju izrade nove Strategije upravljanja državnim nekretninama od 2026. do 2035. godine.

Stoga je saborska zastupnica Možemo! Dušica Radojčić jučer u Hrvatskom saboru primijetila da je to odličan trenutak da se preispitaju postojeći planovi aktiviranja državne imovine u Puli masivnom turistifikacijom. Trenutna Strategija za razdoblje do 2025. predviđa, naime, stavljanje isključivo u funkciju turizma čak tri vrlo velike bivše vojne zone u pulskom priobalju, javljaju iz stranke Možemo!.

 

Radi se o najatraktivnijim lokalitetima - Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, a planirani broj novih smještenih jedinica na tim lokacijama je nevjerojatnih 5.300. Broj turističkih kreveta u Puli je već dosegao brojku od 48.000 - i to na 52.000 stanovnika Pule, nastavljaju, te postavljaju pitanje ne samo o društvenim i okolišnim učincima takvog modela raspolaganja najvažnijim lokalnim prostornim resursima, već i onim ekonomskim.

Masovnu prenamjenu prostora u Puli u svrhu turizma omogućava isključivo dogovor HDZ-a i IDS-a - to je njihova vizija društveno-ekonomskog razvoja Istarske županije i hrvatskog turizma, vele iz Možemo!.

Govoreći o Muzilu, Radojčić je iznijela:

"Muzil je bio vojno područje neprekidno više od 150 godina i većina Puležana nije nikad bila u tom dijelu grada, iako se nalazi na 10-ak minuta od centra. Inicijativa građana za Muzil je pet godina vodila kampanju osporavanja razvojnog modela baziranog na turističkoj monofunkcionalnosti, zalažući se za proširenje funkcija grada na Muzil odnosno da se neki dijelovi komercijalno eksploatiraju, a neki definiraju kao javno dobro. To je i danas najbolje rješenje. Nedavno je i tim vrhunskih urbanista i arhitekata, koji su radili na strategiji prenamjene brownfield područja u Puli, impresioniran Muzilom potvrdio takva stajališta. Muzil su istaknuli i kao glavno područje Pule za prilagodbu klimatskim promjenama.

Budimo ovoga puta pametniji i u novoj Strategiji upravljanja državnim nekretninama do 2035. planirajmo revitalizaciju i razvoj Muzila na način koji će omogućiti očuvanje prirode i slobodno korištenje tog predivnog prostora u svrhu rekreacije i relaksacije Puležana, kao i ekonomsku aktivnost više dodane vrijednosti u kojoj će sudjelovati i lokalni dionici. Potrebno je rješenje iza kojeg mogu stati svi, naročito mi koji tamo živimo. Jedini način da se stvori podrška planovima za budućnost je kontinuirano uključivanje javnosti u proces planiranja tog strateški najvažnijeg prostornog resursa Pule."

Tweet

Posljednje novosti