Muke oko gradskih kvadrata

Grad Vodnjan: 'Treba ići na javni natječaj'. Vijećnik: 'Moja obitelj je uložila truda i novca!'

Piše: Marcello Rosanda

24.09.2024 - 06:02
Foto: Facebook/Milivoj Mijošek
Foto: Facebook/Milivoj Mijošek

Vodnjanski gradski vijećnik Denis Sgagliardi, donedavno dio tima gradonačelnika Edija Pastrovicchija, bespravno je uzurpirao i prenamjenio svoj stan na nekretninu u vlasništvu Grada Vodnjana, neslužbeno saznajemo. Dakle, uzurpirao je vlasništvo Grada, te je cijelo vrijeme prije posljednjih lokalnih izbora u eter izbacivao tezu da godinama čeka rješavanje spomenute situacije 'zbog bivše politike'.

Ukratko, njegov je otac 1992. godine kupio stan u jednog zgradi u Vodnjanu, otprilike trećinu od ukupnih kvadrata. Ostalo je u vlasništvu Grada Vodnjana, a tamo živi ostatak obitelji Sgagliardi.

Iako se, ponavljamo, pozivao na bivšu vlast zbog 'nerješavanja' problema oko zgrade, uvidom u spis predmeta vidljivo je da nitko od Sgagliardijevih nikada prije izbora nije ni predao bilo kakav zahtjev u smjeru rješavanja problema oko vlasništva zgrade.

Uglavnom, njegov je otac kao potpisnik ugovora iz 1992. godine tek nakon izbora uputio Gradu zahtjev da se izda tabularna isprava za uknjižbu na cijelu nekretninu. Pri obradi zahtjeva utvrdilo se da nema osnove za izdavanje tabularne isprave jer je zgrada zapravo veće kvadrature od one koja je navedena u ugovoru (što je kupljeno).

Zanimljivo, sva komunikacija vidljiva u spisu je bila sa Denisom Sgagliardijem, vijećnikom Grada Vodnjana, a podnositelj zahtjeva je njegov otac. Hipotetski, tek kada se provede čitav postupak utvrđivanja broja samostalnih uporabnih cjelina će mlađi Sgagliardi imati mogućnost putem javnog natječaja kupiti dio koji sada koristi.

Obratili smo se zato Gradu Vodnjanu tražeći da nam dostave podatke o aktivnim predmetima u pogledu rješavanja imovinskopravnih odnosa i legalnosti nekretnina na toj adresi. Pitali smo o aktivnim zahtjevima, je li podnositelj zahtjeva posjednik/korisnik ili Grad Vodnjan, jesu li nekretnine legalne, ako da temeljem kojeg akta, a ako ne da molimo podatak što se poduzima na uređenju statusa legalnosti.

Odgovor koji smo dobili pokazuje da su naše početne informacije bile točne. Naime, iz Grada su nam pojasnili koja je procedura da se Sgagliardi upiše na dio koji je uzurpirao.

"Nastavno na zaprimljeni upit izvršen je uvid u spis predmeta temeljem zahtjeva fizičke osobe za uknjižbu vlasništva na predmetnu katastarski česticu, jer je 1992. godine ugovorom o prodaji kupio (otac Sgagliardi, op.n.) stan u predmetnoj zgradi. Uvidom u ugovor utvrđeno je da nema osnove za izdavanje tabularne isprave u svrhu uknjižbe prava vlasništva, već da se mora pokrenuti postupak povezivanja glavne knjige s podulošcima (KPU). Iz knjige položenih ugovora vidljivo je da u predmetnoj zgradi žive dvije obitelji, dok je ostalo gradsko. Slijedom istog Grad Vodnjan je pokrenuo postupak izrade geodetskog situacijskog nacrta u svrhu utvrđenja stvarnog stanja na terenu (utvrđivanje kvadratura i samostalnih uporabnih cjelina te utvrđivanje korisnika/posjednika istih). Temeljem geodetskog situacijskog nacrta, utvrđeno je da zgrade nemaju dokaz legalnosti i uporabljivosti. Stoga je od strane Grada Vodnjana zatraženo izdavanje uporabne dozvole (postupak u tijeku). U tom postupku utvrdit će se legalnost zgrade i broj samostalnih uporabnih cjelina. Po pribavljanju dokaza legalnosti, zatražit će se rješenje o formiranju građevinske čestice. Potom je potrebno ići na samo povezivanje kupoprodajnih ugovora pred sudom, gdje bi se konkretno definiralo tko je čega vlasnik. Trenutni posjednici imat će mogućnost otkupa dijela u vlasništvu Grada putem javnog natječaja", pojašnjavaju iz gradske uprave i dodaju da je u spisu predmeta komunikacija vršena s Denisom Sgagliardijem kao jednim od posjednika nekretnina.

Dakle, gradskom vijećniku očito postupak nije bio po volji, budući da nikada prije izbora nije predao zahtjev. Procedura je vrlo jasna - prvo se mora ishoditi dozvola, pa raspisati natječaj za prodaju na koji se može javiti bilo tko, a kupuje najpovoljniji ponuditelj.

Radi se očito o životnoj situaciji - obiteljska kuća koja se dogradi/proširi kada djeca narastu i zasnuju svoju obitelj. Samo što kuća iz ove priče nije obiteljska, već zgrada u kojoj je vlasnik Grad koji je, očigledno, loš gospodar i onda se jedini vlasnik stana u zgradi proširi na cijelu zgradu.

Podsjetimo, Sgagliardi je prije otprilike godinu dana prvi napustio Nezavisnu listu Edija Pastrovicchija, koja zapravo više i ne postoji jer su je napustili i drugi vijećnici. Između njih dvojice od tada frcaju političke iskre. Valja napomenuti i da smo već ranije pisali o slučaju gdje je jedna od bivših suradnica gradonačelnika Edija Pastrovicchija također činila djela koja su protivna propisima. Je li i ovaj Sgagliardijev slučaj vrlo sličan - moraliziranje nad 'bivšom vlasti' i obećavanje promjena - te radi li se o potencijalnom primjeru ulaska u aktivnu politiku radi rješavanja privatnih problema, gdje se na koncu napušta tabor ako nisu ispunjene vlastite nerealne želje i očekivanja, vidjet će se u nastavku. Za sada, sličan obrazac je vidljiv u više slučajeva.

Upit oko ovog slučaja poslali smo i vijećniku Denisu Sgagliardiju, pa njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Zahvaljujem vam se na postavljenom pitanju. Iako je pitanje osobne prirode i konkretno obuhvaća moju užu I dio šire obitelji, želim da bude jasno da su ove izjave isključivo moje I izraz moga mišljenja o cijelokupnoj situaciji. Prvo moramo razjasniti da ja nisam nikakav posjednik navedenih nekretnina, posjednici navedenih djela nekretnina su moj otac Sgagliardi Franco, njegov brat Sgagliardich Luciano I Grad Vodnjan. Istina je da ja živim na adresi Vladimir Nazor 25 u dijelu nekretnine koju je otkupio moj otac na drugom katu I na 'tavanu' zajedno sa mojom suprugom I našom djecom, ostali dio koriste moj brat sa obitelji I moji roditelji. Kao što sam prethodno napisao, I u odgovoru Grada Vodnjana na neki način oni to potvrđuju, moj otac je otkupio dio nekretnine na adresi Vladimir Nazor 25., temeljem ugovora o kupoprodaji iz 1992. Godine sa bivšom općinom Pula. Isti ugovor je bio sklopljen na temelju prethodnog ugovora o korištenju nekretnine kojega je bila vlasnik moja pokojna baka Cecilia Sgagliardi koja je za istu plaćala mjesečni najam. Moji su roditelji tu nekretninu otkupili na pošten način, kroz 20 godina, plaćajući svaki mjesec ugovorno određeni iznos, što možemo dokazati sačuvanim kopijama uplatnica. Mislim da je većina građana Grada Vodnjana koji su posjednici djela nekretnina na sličan način otkupili iste te da postoji veliki broj građana koji imaju sličan problem. Dodati ću još da je moj otac rođen 8.11.1951. u kući na adresi Vladimir Nazor 25., u Vodnjanu te da od tog datuma do dana današnjeg nikada nije promjenio adresu stanovanja. U očuvanje te nekretnine naša je obitelj uložila puno truda I novaca a za nagradu smo dobili bitku dugu 21. Godinu sa Gradom Vodnjanom za se uknjižiti na dio nekretnine koji su moji roditelji I stric pošteno otplatili. Od 2003. Godine smo tri puta pokretali postupak za uknjižbom na navedenim dijelima nekretnina, više puta su se predmeti igubili, nekim čudom kao da su ishlapili, pa smo iz navedenih razloga više puta pokretlai isti postupak a zadnji put redovnim putem u rujnu 2023. Godine. Žalosno je da građani ovoga grada moraju angažirati odvjetnike da bi došli do riješenja ovakvog oblika predmeta. Ja se nikada nisam pozvao na moju funkciju gradskog vijećnika za ubrzavanjam postupka za uknjižbu mojih roditelja na navedene nekretnine. Kao što većina građana zna I vidi ja svoju funkciju obavljam časno, pošteno I bez fige u džepu.

I sada kada ponovo čitam vasa pitanja I moj odgovor prošlo mi je kroz misli: 'Koja budala bi tražila ubrzanje procedure kada u 21. Godinu nisu riješili jedan predmet!'

Za kraj mogu reći da je legitimno postaviti pitanje sa vaše strane o legalnosti nekretnina a Gradu Vodnjanu želim da čim prije utvrde dali su nekretnine sagrađene cca. 1901. Godine legalne, te da od nadležnog tijela pribave potrebne dokaze za dokazivanje navedenog I završetka ovog, za moju obitelj, teškog, dugogodišnjeg, mukotrpnog procesa. Sve navedeno sam voljan dokazati dokazima I stojim na raspolaganju vama I ostalim medijima koji se detaljnije žele upoznati sa navedenim predmetom", uvraća Sgagliardi.

 

Tweet

Posljednje novosti