rugao se lonac loncu

VODNJAN: Gradska vijećnica muljala legalizacijom građevine

06.06.2024 - 11:40
Poznato križanje sramotne favele 'Puhov Gaj' gdje se nalazi parcela gradske vijećnice (Snimio Milivoj Mijošek)
Poznato križanje sramotne favele 'Puhov Gaj' gdje se nalazi parcela gradske vijećnice (Snimio Milivoj Mijošek)

Na jednoj od mnogobrojnih parcela na području Vodnjanštine na kojima su desetljećima kao gljive nicale svakakve građevine bez dozvola, naišli smo na pravu pravcatu muljažu, svjesno i namjerno kršenje zakona gradske vijećnice Sandre Franjul. Konkretno, ona je 2013. godine na svjoj čestici od 324 kvadrata na potezu između Barbarige i Peroja, usred dobro poznate sramotne favele 'Puhov Gaj', legalizirala manju građevinu od 41 kvadrat, da bi ju vremenom dodatno nezakonito rekonstruirala i sagradila još čak dvije nove građevine te tako uvelike premašila kvadraturu. Dakle, smišljeno, ustrajno i bestidno.

 

Podsjetimo, Franjul je do nedavno činila Nezavisnu listu gradonačelnika Edija Pastrovicchija, a prije nekoliko mjeseci izašla je iz nje te obznanila da će u radu Gradskog vijeća Vodnjana predstavljati birače kao vijećnica SDP-a, koje je stranke višegodišnja članica.

Sandra Franjul (Foto: Facebook 'Nezavisna lista Edi Pastrovicchio')

Takvih primjera, naravno, ima mnogo, naročito na tom području. Na Vodnjanštini prema određenim procjenama postoji više od četiri tisuće bespravnih objekata pa je ovaj slučaj tek kap u moru. No, kako se radi o gradskoj vijećnici čija je nezavisna lista na prošlim lokalnim izborima dobila izbore kroz atmosferu sveopće osude bivše vlasti, uglavnom zbog prostorno-planskih i legalizacijskih dubioza, tako je ovaj slučaj još jedan u nizu primjera da na vodnjanskoj političkoj sceni zapravo ne postoji ona lažna podjela, koja je neko vrijeme vladala medijskim prostorom, između s jedne strane 'starih' korumpiranih i nevaljalih, a s druge strane 'novih' poštenih i bezgriješnih. Dakle, to nije ni prvi, a možda ni zadnji takav slučaj kada je riječ o novoj vlasti ili osobama njima bliskima.

O toj divljoj gradnji gradske vijećnice Franjul poslali smo upit Gradu Vodnjanu, te dobili nadasve zadnimljiv odgovor, koje je zapravo potvrdio naša saznanja s terena.

"Po zaprimljenom upitu nadležno tijelo Grada Vodnjana izvršilo je uvid u uredsko poslovanje nadležnog Odsjeka te je utvrdilo da je Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove dana 8. ožujka 2013. godine izdalo rješenje o izvedenom stanju (legalizacija, op.n.) za jednostavnu ugrađenu stambenu zgradu s jednom nadzemnom etažom s ravnim krovom, maksimalne visine do vijenca 2,40 metara, maksimalnih tlocrtnih dimenzija 7,20 x 5,47 metara, sve izgrađeno na katastarskoj čestici katastarske općine Peroj", kažu iz vodnjanske gradske uprave.

Crni kvadrat označuje ozakonjeni dio čestice. Sve ostalo je nelegalno nadograđeno (Izvor: GeoPortal DGU)

"S obzirom da komunalno redarstvo intenzivno provodi očevide s ciljem suzbijanja bespravne gradnje i devastacije prostora, valja napomenuti da je u svibnju 2024. godine pokrenut postupak temeljem utvrđene nezakonite gradnje na toj katastarskoj čestici. Naime, utvrđeno je da je ozakonjena zgrada nezakonito rekonstruirana te da su na katastarskoj čestice izgrađene dodatne dvije građevine. Temeljem toga komunalno redarstvo je predmet dostavilo na nadležno postupanje Državnom inspektoratu RH, Građevinskoj inspekciji", obavještavaju nas iz Grada Vodnjana.

Za kraj, treba još jednom ponoviti i podsjetiti da je područje Vodnjanštine općenito devastirano divljom gradnjom, još od davnih dana, pa i prije IDS-ove dugogodišnje vlasti. Treba naglasiti i da među divljim graditeljima nema samo stranaca, iako većina jesu Slovenci, nego i domaćih ljudi različitih političkih boja i tabora. Je li sadašnja vijećnica Sandra Franjul dobila svoju vijećničku fotelju, odnosno izbore, moralizirajući nad 'prijašnjima', a da je i ona svjesno činila praktički iste grijehe? Jest. Je li kao vijećnica imala očekivanja da će zataškati ili ozakoniti grijeh? Moguće. Je li možda to jedan od razloga zašto je napustila gradonačelnika Pastrovicchija, jer joj eventualno nije ispunio želje i očekivanja? Ne znamo. No, Vodnjanci o tome itekako govore, i to sve više naglas. (Piše Marcello ROSANDA)

Tweet

Posljednje novosti