gradska knjižnica pula

Počinju vježbaonice čitanja i radionice za djecu

Piše: Istarski.hr

20.09.2024 - 15:23

S novom školskom godinom na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice i čitaonice Pula započinju novi ciklusi redovitih programa za djecu: vježbe čitanja za učenike drugih razreda, obiteljske pričaonice Čitajmo zajedno, edukativno-kreativne radionice Subotom u knjižnici i susreti članova čitateljskog kluba Sretna knjiga. Uvjet za sudjelovanje na radionicama je da su djeca učlanjena u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula, a iz Knjižnice podsjećaju da je članstvo je besplatno za svu djecu od rođenja do 15. godine.

Vježbe čitanja namijenjene su učenicima osnovne škole koji imaju poteškoća u čitanju i savladavanju te vještine. Radionice se sastoje od jezičnih igara, vježbi pažnje, pamćenja te vođenog čitanja uz vježbe razumijevanja pročitanoga uz pomoć kvalitetne stručne literature iz područja razvoja govora, jezika i izražavanja. Radionice će se održavati četvrtkom u 17 i 18 sati, do kraja školske godine u lipnju. Prva radionica za učenike 2. razreda održat će se u četvrtak, 26. rujna 2024., s početkom u 17 sati (prva grupa) i 18 sati (druga grupa). Trajanje pojedine radionice je 45 – 60 min. Grupe prvašića sa susretima započinju  početkom drugog polugodišta, ali zainteresirani se mogu predbilježiti već sada.

 

Sljedećeg tjedna započinju i obiteljske pričaonice Čitajmo zajedno koje se održavaju petkom od 18 sati. Pričaonice su namijenjene djeci od rođenja do polaska u školu te njihovim roditeljima i/ili starateljima. Tijekom radionica provodit će se aktivnosti čitanja naglas koje potiču razvoj vještine slušanja, obogaćuju rječnik, potiču maštu i imaju pozitivan utjecaj na cjelokupan razvoj djeteta. Cilj je ovih radionica izgraditi i prenijeti pozitivan odnos prema čitanju i slušanju, potaknuti želju i interes za čitanje i knjigu, približiti djeci svijet slikovnica i knjiga, potruditi se da djeca zavole čitati, da im to postane užitak i svakodnevna navika. Temeljne životne navike dijete usvaja i stječe od svoje najranije dobi u krugu obitelji, a posebnu pozornost valja posvetiti usvajanju vještine čitanja i to upravo kod male djece. Uz roditelje, koji su prva veza djeteta i vanjskog svijeta, uz djedove i bake, odgojiteljice i odgojitelje u jaslicama i vrtićima, kasnije učiteljice i učitelje u školi, svakako i knjižnice imaju veliku ulogu na putu razvijanja čitateljskih navika i ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi.

Subotom u knjižnici ciklus je besplatnih edukativnih i kreativnih radionica za male kreativce željne novih znanja, zabave i usvajanja novih vještina. Na radionicama ćemo čitati, razmišljati, učiti, stvarati i izrađivati. Radionice se održavaju subotom u 11 sati te su namijenjene predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole (5 do 10 godina). Za sudjelovanje na radionicama potrebno je prijaviti zbog pripreme materijala.

U listopadu nastavljaju se susreti Čitateljskog kluba za djecu Sretna knjiga. Klub je namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda) koji žele proširiti svoje čitateljske interese i steći nova znanja Sastanci kluba održavaju se jednom mjesečno u dogovorenom terminu. Cilj osnivanja kluba je poticanje djece na čitanje i razvijanje čitateljskih vještina i navika, ali i međusobno druženje. Zajedno ćemo čitati, razmjenjivati dojmove i iskustva, razgovarati o pročitanom – sve to kroz igru, kvizove te razne zadatke.

Tweet

Posljednje novosti