najpoznatija istarska pašta

Vraća se Fužijada, porcije će biti obilne, evo koje su cijene

Piše: Istarski.hr

18.09.2024 - 12:30
Fuži s kokoškom
Fuži s kokoškom

Omiljena kanfanarska manifestacija Fužijada vraća se ove subote na velika vrata, nakon nekoliko godina pauze.

Naime, Fužijada, koja se obično održavala dan uoči Jakovlje kao gastro show s fužima u glavnoj ulozi, zamirisat će ove godine kanfanarsku Placu u novom terminu, na kraju rujna, u subotu 21.9. od 17 sati na dalje.

U organizaciji Općine Kanfanar, tvrtke za proizvodnju tjestenine Klara Marić i TZ Općine Kanfanar, Fužijada donosi niz zanimljivih sadržaja za sve ljubitelje najpoznatije istarske tjestenine, a za goste će se pripremati fuži sa šugom od boškarina u teranu, fuži s kozicama, sipom i bobom te fuži s domaćom kokošom.

 

Obilne porcije prodavat će se po cijeni od 10 eura, a bit će tu i "Butiga od fuži" gdje će se moći kupiti i paketi ove omiljene tradicionalne tjestenine u raznim varijantama. Osim u fužima, uživat će se moći i u vrhunskim istarskim vinima, za prezentaciju kojih će se pobrinuti Udruga Vinistra koja dolazi sa svojim vinskim kutkom, gdje će se moći degustirati neke od najpoznatijih vinskih etiketa Istre.

Na samoj Placi tijekom trajanja Fužijade održavat će se i cooking show, gdje će poznati hrvatski chefovi, sa Stjepanom Vukadinom i Antoniom Brajkovićem u glavnim ulogama, pripremati autorska jela i pokazati koliko kreativni možemo biti u pripremanju jela s fužima.

Antonio Brajković

Kako izgleda ručna izrada fuži "po starinski" pokazat će kanfanarske domaćice koje će čitavo vrijeme mijesiti tijesto i oblikovati fuže, pa će gosti koji još uvijek nisu probali samostalno izrađivati fuže imati priliku za naučiti i to. Tijekom cijelog programa organizirane će biti i razne zanimljive igre za posjetitelje, gdje će se moći osvojiti i prigodne nagrade, a za animaciju publike pobrinut će se poznati voditelj Neno Pavinčić.

Zabave neće nedostajati ni za najmlađe jer će u obližnjem parku (preko puta trga) osmišljen biti "Fužijada kids" kutak, gdje djecu čekaju igre Križić-Fužić, Fuži memory, oslikavanje lica, bojanje i crtanje te mnogi drugi zabavni sadržaji, a odmah od 17 sati na toj će se lokaciji održati i predstava za djecu Istra Inspirita.

Svi koji budu željeli ovjekovječiti uspomene iz Kanfanara to će moći učiniti u foto-kutku kojeg osmišljava kanfanarska umjetnica i fotografkinja Ivona Milotić, a nakon niza animacije i programa u popodnevnim satima, uvečer kreće i koncert grupe Rišpet (ex klapa) koja će kanfanarsku publiku raspjevati i rasplesati u ritmovima brojnih svojih hitova. Ulaz na koncert kao i sve ostale sadržaje u sklopu Fužijade je besplatan.

Tweet

Posljednje novosti