Gradonačelnik Fabrizio Vižintin najavio

Foto U Bujama kreće izgradnja prvih 20 POS stanova za mlade obitelji

Piše: Nenad Čakić

10.09.2024 - 09:13
Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin (foto: Milivoj Mijošek)
Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin (foto: Milivoj Mijošek)

„Vrlo je važno da lokalna uprava ostane u stalnoj i otvorenoj komunikaciji sa svojim građanstvom. Samo kroz takav dijalog možemo osigurati da privatne inicijative imaju potrebnu podršku u našim javnim politikama, na dobrobit svih koji žive u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Grada održanoj 9. rujna u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Buja.

Svečanost je svojim dolaskom uveličao i predsjednik Zoran Milanović, a među uzvanicima su bili i izaslanik predsjednika Vlade RH Ivan Bubić, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, vicekonzulica Republike Italije Giuseppina Rajko, predsjednik skupštine regije Veneto Roberto Ciambetti, saborski zastupnici Sanja Radolović i Dalibor Paus, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Čakić Kuhar te mnogi gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina.

 

Vižintin je u svom govoru veliki naglasak dao na planove stambenog razvoja Buja, te podsjetio da je već objavljena lista zainteresiranih za kupnju POS stanova.

„Projekt obuhvaća postojeću, ali neizgrađenu katastarsku česticu, koja će biti parcelirana kako bi se omogućila izgradnja više stambene zgrade s 20 stambenih jedinica. Predviđena parcela, prostire se na površini od približno 3.000 kvadratnih metara, a zgrada će biti slobodno stojeća i pripadati 2.b skupini građevina.

Zahvat u prostoru u potpunosti je usklađen s prostorno planskom dokumentacijom i predstavlja još jedan korak u našem nastojanju da osiguramo kvalitetne uvjete stanovanja za sve naše građane.

U narednom periodu, kroz nekoliko tjedana, nakon ishođenja građevinske dozvole, kolege iz APN-a će izvršiti prezentaciju projekta, a na prezentaciji biti će pozvani svi zainteresirani za kupnju stanova.

Lokaciju za izgradnju više stambene zgrade pažljivo smo odabrali, uzimajući u obzir sve ključne potrebe mladih obitelji u našem gradu. Zgrada se nalazi na idealnoj udaljenosti od svega 300 metara od centralnog dječjeg vrtića, doma zdravlja i ljekarne, dok je svega 500 metara dijeli od školskog brijega gdje su smještene sve osnovne i srednje škole, kao i od užeg centra grada. Zahvaljujući ovakvom položaju, sve važne ustanove lako su dostupne pješice, za samo 3 do 5 minuta“, rekao je gradonačelnik Buja.

Problem divljih svinja

Dio govora posvetio je problematici divljači, osobito divljih svinja, na području Buja.

„Sve veći broj nesreća u prometu i značajne štete na poljoprivrednim površinama ukazuju na potrebu za hitnim djelovanjem. Stoga smo pokrenuli implementaciju Programa zaštite od divljači na površinama izvan lovnog područja, tj. u urbanim djelovima grada, s ciljem da smanjimo buduće štete i osiguramo veću sigurnost za naše građane i njihove imovine“, rekao je Vižintin te potom naveo ključne aktivnosti vezane uz provedbu tog programa, među kojima je i sporazum s lovačkim društvima 'Fazan' iz Buja i 'Diana' iz Momjana za obavljanje lova izvan lovišta Grada Buja.

Gradonačelnik Fabrizio Vižintin prisutne je upoznao i s izgradnjom biciklističke staze uz županijsku cestu.

Ukupna dužina ove staze iznosi otprilike 1.200 metara, a smještena je uz rub županijske ceste koja vodi od Buja prema Kremenju, a završava u naselju Kruj. „Dogodine ćemo nastaviti izgradnju iste do naselja Kremenje“, rekao je Vižintin, najavivši rekonstrukciju državne ceste D200 od Plovanije do Buja, gdje se u dogovoru s Hrvatskim cestama projekt rekonstrukcije širi i na projektiranje biciklističke staze.

Gradonačelnik je u svom govoru istaknuo da će Grad i dalje pružati punu podršku radu Limene glazbe Zajednice Talijana, a posebno je istaknuo jedan sportski uspjeh – članovi Kickboxing kluba 'Buje' Rayan Aličajić i Anđelina Videz postali su svjetski prvaci u svojim kategorijama, pa je njima i njihovom treneru Draganu Ljuboji uputio javnu čestitku.

Franko Gergorić, predsjednik Gradskog vijeća Buja

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Buja Franko Gergorić. On je u svom govoru podsjetio kako je jednom rekao da će „obnovom i rekonstrukcijom zgrade Talijanske srednje škole 'Leonardo da Vinci', Školski brijeg postati jedna zaokružena cjelina i reprezentativno obrazovno mjesto“.

„Dokaz u prilog tome su ovogodišnji rezultati upisa koji bilježe pozitivan pomak i porast broja upisanih srednjoškolaca u sve tri škole i sva usmjerenja koje svaka pojedina škola nudi. Uvjeren sam kako je to samo početak pozitivnog trenda, jer zahvaljujući posljednjoj investiciji osnivača, odnosno Istarske županije proteklog tjedna započeli su radovi sa kojima će i Gospodarska škole Buje uskoro dobiti nekoliko novih specijaliziranih i funkcionalno opremljenih učionica“, rekao je Gergorić.

Predsjednik Gradskog vijeća naglasio je i kako su ove i prošle pedagoške godine u oba dječja vrtića upisana sva djeca, a uspješni su bili i pregovori sa sindikatom, pa su tako u postignutim dogovorima povećana primanja i materijalna prava svih zaposlenih djelatnika.

Usluge Splošne bolnice Izola

Gergorić se zahvalio i svima koji su građanima Bujštine omogućili da koriste sve usluge Splošne bolnice Izola.

„Pacijente je do bolnice, ne samo one izolske u više navrata, prevozio i helikopter. Na taj način našim je građanima osiguran standard zdravstvene zaštite koji se može usporediti samo sa visokorazvijenim europskim regijama“, rekao je Franko Gergorić.

Tijekom svečanosti prikazan je video prilog o svemu što je gradska vlast Buja učinila protekle godine učinili i koji su im planovi za budućnost.

Pored gradonačelnika Fabrizia Vižintina, predsjednika Gradskog vijeća Franka Gergorića i predsjednika države Zorana Milanovića, prisutnima su se prigodnim riječima obratili i izaslanik premijera Ivan Bubić, te zamjenica župana Jessica Acquavita.

Najsvečaniji dio večeri bila je dodjela godišnjih nagrada zaslužnim građanima i tvrtkama koji su svojim doprinosom pridonijeli razvoju kako grada Buja, tako i cjelokupne Bujštine.

Medalju Grada Buja dobili su: Višnja Postružin, Stojan Stanković Stole (posthumno), Palmira Brozolo, Stjepan Pečanić i Stanislav Kojčinović.

Plaketu grada Buja dobili su Radio Kopar Capodistria te tvrtke N.P.V. Istra' i OPG 'Brajko'. Povelju 'Počasni građanin Grada Buja' dobio je Roberto Ciambetti,

U kulturnom djelu programa nastupila je ženska vokalna skupina 'Romansa'

Ovogodišnji laureati

 

Tweet

Posljednje novosti