Predsjednik republike na proslavi Dana Grada Buja

Foto Kao dječak Milanović je mislio da se u Digitronu obučavaju jugoslavenski astronauti

Piše: Nenad Čakić

10.09.2024 - 05:18
Predsjednik Zoran Milanović i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin (foto: Milivoj Mijošek)
Predsjednik Zoran Milanović i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin (foto: Milivoj Mijošek)

„Cari Buiesi, buonasera a tutti“, rekao je na početku svog govora na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Buja predsjednik države Zoran Milanović i onda iskreno priznao kako je to sve što zna od talijanskog jezika i zaradio spontani pljesak prepune dvorane Pučkog otvorenog učilišta u Bujama gdje je 9. rujna održana svečanost.

Milanović je bio gost na obilježavanju svečanosti Dana Grada Buja i to mu je, priznat će, bio prvi posjet Bujama kao državnom dužnosniku.

 

No, zato je u Bujama često boravio privatno, pa se za govornicom prisjetio i svog djetinjstva (njegove omiljene teme) kada je prvi put došao u Buje. Bilo je to 1977. godine.

„Brat i ja smo s majkom i nekim prijateljima išli u hotel Adriatic u Umagu, koji je tada bio najbolji hotel u Istri. Bio je otvoren u siječnju i bio je bezobrazno jeftin. Oni su radili s gubicima samo da ga ne zatvaraju zimi. Hotel je bio dobar, a mi smo, da se na lažem, došli samo radi bazena. Moj otac, koji je imao uvrnuti smisao za humor, a to sam nažalost naslijedio od njega, prodao mi je foru da se u tvornici Digitron, a to je u ono vrijeme bio pandam Microsoftu, rade jugoslavenski svemirski brodovi“, rekao je Milanović pojasnivši da je legendarna tvornica iz Buja, u kojoj su se proizvodila računala, u to vrijeme imala mitski status, pa je on lako nasjeo na očevu foru, povjerovavši da će Jugoslavija imati astronaute te da može postati jedan od njih ako bude dobro učio.

„To sam zapamtio i kada sam prvi put došao u Buje onda sam to pitao svoju mamu, a kako je ona imala smisao za humor protestantskog pastora, odmah mi je 'ubila' moju iluziju o jugoslavenskom svemirskom programu u Bujama, pa sam ostao razočaran“, prisjetio se Milanović.

Govoreći o današnjoj Istri, predsjednik je rekao: „Što da vam poželim kada imate sve. Dobro vam je!“.  

Milanović je domaćinima ipak poželio da i dalje održavaju ovu visoku razinu sloge i razumijevanja među različitim narodima na koju Istrani stvarno mogu biti ponosni. „Ovdje je u glavama ljudi zdrava klima i bilo bi dobro njome inficirati neke druge dijelove zemlje, kojima treba ta vrsta imunizacije“, rekao je Milanović.

Tweet

Posljednje novosti