velika opasnost u porečkom naselju

Avion nadlijeće ljude na samo 10 metara visine, a prije nekoliko godina promašio je pistu!

Piše: Istarski.hr

09.09.2024 - 06:02
Cessna u Poreču 2021. godine promašila pistu (Foto: Ain.hr)
Cessna u Poreču 2021. godine promašila pistu (Foto: Ain.hr)

Porečki novinar Goran Prodan upozorava na velik problem za, kako kaže, stanovnike naselja Poreč-jug u kojem i sam stanuje te okolnih štancija. Riječ je, veli, o avionima koji polijeću s improviziranog uzletišta u blizini (između betonare i novog nogometnog igrališta kod Košambre), a uglavnom služe za skokove padobranaca. Službeno se taj „aerodrom" zove Registrirana površina za uzlijetanje i slijetanje.

"Žalili smo se našem Mjesnom odboru Anke Butorac koji je o tom problemu imao i tematsku sjednicu, uz zaključak da zatraže intervenciju porečkog gradonačelnika. Gradonačelniku su uputili pismo u kojem ističu mišljenje da je aerodrom preblizu naselja i osim što su letovi aviona strašno bučni, oni su i jako opasni. Dalje navode da prilikom uzlijetanja i slijetanja zrakoplovi koriste koridore koji prolaze točno iznad naselja i kuća okolnih stancija Volpi, Amoroso, Gržina, Molindrio, Bergamante i Padovan. Pritom avioni nadlijeću u brišućem letu na ne više od 10 metara točno iznad poljoprivrednih površina, vinograda i maslinika u kojima se nalaze ljudi. To zasad ima za posljedicu da sve loze, masline i povrće jako smrde na kerozin i neupotrebljive su. To se sve događa od ranoga jutra pa do samoga zalaska sunca, letovi su gotovo svakodnevni u pred i posezoni, a ljeti preko vikenda", navodi Prodan.

Osim toga, kaže da se vrlo blizu aerodroma nalazi novo nogometno igralište na kojem je svaki dan veliki broj djece. U blizini su i sportska dvorana, dvije škole, dječje igralište, stambeno naselje, što smatraju velikom potencijalnom opasnošću ukoliko dođe do avionske nesreće.

 

"Valja naglasiti da je prije nekoliko godina (2021.) tu već došlo do nesretnog slučaja kad je avion prilikom prisilnog slijetanja promašio pistu baš tik do vinograda. Srećom, tada nitko nije stradao niti bio ozlijeđen. No, pročulo se da je taj isti avion, koji je tada sudjelovao u nesreći u Poreču, upravo onaj koji se u svibnju ove godine srušio kraj aerodroma Lučko, nedaleko od Zagreba. Ovoga puta, nažalost, sa smrtnim slučajem.

Ali, da ne bi ispalo da govorimo neutemeljeno i bez argumenata, dodatno napominjemo da to nisu nesreće koje imaju malu vjerojatnost, pa je na Hvaru, također u svibnju ove godine, sportski avion pokosio prolaznike prilikom slijetanja te nesretnicima nanio teške ozljede, na svu sreću, ovaj put, bez smrtnoga ishoda.

Što je još posebno iscrpljujuće i jako neugodno, je konstantan, cjelodnevni glasan zvuk brujanja motora prilikom uzlijetanja, slijetanja, nadlijetanja i raznih vratolomnih opasnih manevara koji izazivaju strah kod stanovnika spomenutih štancija, a nesnosna cjelodnevna buka širi se naseljem Poreč-jug, diljem Brula, Plave i Zelene lagune. Zbog te iritantne buke i potencijalne opasnosti negodovali su i mnogi gosti kod više iznajmljivača privatnog smještaja u naselju.

Ovo je, otprilike, uz moja sitna ažuriranja, sukus apela MO-a Anke Butorac upućenog početkom ljeta gradonačelniku, a po mojoj informaciji on im je nedavno rekao tu ne može ništa jer je korisnik toga „aerodroma" dobio koncesiju od države na državnom zemljištu", navodi Prodan.

Smatra, međutim, da porečki gradonačelnik Loris Peršurić može, ukoliko mu je stalo do dobrobiti mještana, reagirati i tražiti od nadležnog ministarstva ukidanje koncesije ili barem zabranu njezina produženja.

"Također može, da mu je stalo, kao saborski zastupnik postaviti pitanje u Saboru RH i senzibilizirati javnost. Može pozvati i razne inspekcije da ispitaju potencijalnu opasnost „aerodroma", a i njegovo poslovanje jer, navodno (dakle, ne tvrdim, ali sumještani pričaju!), tamo padobranci i prenoće, hm, možda „na crno", što bi bio posao za barem dvije inspekcije (turističku i poreznu). Ja ne znam tko je osoba i/ili koja je tvrtka dobila koncesiju za taj „aerodrom", ali mislim da istraživački novinari ne bi trebali imati problema za to utvrditi, kao i moguće nelegalnosti u poslovanju. Usput dodajem da za takvu aktivnost, kakva je na tom „aerodromu", postoji, i desetljećima je u funkciji, pravi sportski aerodrom kod Vrsara, tek desetak kilometara od Poreča, tako da zatvaranje ovoga nije nikakva šteta za ponudu", zaključuje Prodan. 

Tweet

Posljednje novosti