Načelnik Vrsara reagirao na Komentar dana Nenada Čakića

'Podršku štrajkašima u vrtiću dalo je samo osam obitelji i to svi iz Funtane'

Piše: Istarski.hr

06.09.2024 - 21:32
Sjedište Općine Vrsar
Sjedište Općine Vrsar

Ivan Gerometta, načelnik Općine Vrsar, reagirao je na Komenar dana Nenada Čakića pod naslovom 'Geromettin jeftini populizam ili panični strah od izbornog neuspjeha'. Njegovo reagiranje prenosimo u nastavku:

„Budući da je isti izazvao određeni interes u javnosti zbog svog bombastičnog naslova, a još uvijek je istaknut na početnoj stranici portala, molimo da objavite  ovu reakciju u kojoj podastiremo  lokalni kontekst s kojim navedeni autor vjerojatno nije bio upoznat i koji uvelike dovodi u pitanje njegov zaključni komentar.

Pri tomu, ne želimo autoru osporiti pravo na vlastito mišljenje već ukazati na nelogičnosti u zaključivanju, a javnosti ukazati na činjenice kako bi što objektivnije mogli sagledati stvari.

Naime, autor spominje štrajk u vrtiću u Vrsaru kao događaj koji je priskrbio negativnu reklamu općinskom načelniku Ivanu Gerometti diljem Hrvatske: „Zbog velikog prostora koji je štrajk dobio u nacionalnim medijima, mnogim Hrvatima prva asocijacija na Vrsar je bogata općina na moru u kojoj tete u vrtićima moraju štrajkati za veće plaće. Pa naravno da si je, nakon takve 'reklame' načelnik morao smanjiti koeficijent za plaću. Bio bi lud da je, deset mjeseci prije izbora, nakon što se tjednima s tetama cjenkao za nekoliko postotaka veće plaće, svoju plaću povećao za gotovo 80 posto.“

 

Plaće za odgojiteljice u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru u sklopu kojeg djeluje i Područni vrtić u Funtani su prije, tijekom kolektivnih pregovora i u vrijeme štrajka uvijek bile veće od plaća u drugim jedinicama lokalne samouprave u okruženju. Tako je npr. u svibnju plaća za odgojiteljice u Vrsaru (VŠS/VSS) bila 1503,00 eura bruto, u Rovinju (VŠS/VSS) 1397,00, u Novigradu (VŠS/VSS) 1.370,00, u Poreču (VŠS) 1409,00 i (VSS) 1.513,00, te Pazinu 1.377,00 eura.  

Što se tiče naknada za prijevoz, Vrtić u Vrsaru ima najveće naknade u odnosu na gotovo sve JLS jer je kao kriterij uzeta dnevna karta, a ne mjesečna ili određeni iznos po kilometru koji varira kod ostalih vrtića od 0,13 do 0,22 EUR/km. To na mjesečnoj razini znači veći iznos naknade za prijevoz do čak 60,00 eura, a na godišnjoj do 660,00 eura, ovisno o relaciji. Ujedno, za sve radnike u Vrtiću osiguravaju se sredstva za dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje u iznosu od 34,58 euro mjesečno odnosno 414,96 eura godišnje po zaposleniku, čime je osiguran besplatan sistematski pregled, brojni specijalistički pregledi i zdravstveni tretmani po ubrzanom postupku, kao i besplatna dopunska lista lijekova. Takvu razinu zdravstvene zaštite radnika nema vjerojatno nijedan Vrtić u Hrvatskoj.

Unatoč tim činjenicama Sindikat medija obrazovanja i kulture (SOMK) odnosno sindikalna povjerenica prije i tijekom štrajka plasirali su konstantno u medije jednostrane poluinformacije i neistine (napr. da odgojiteljice bježe iz Vrtića zbog niskih plaća i boljih uvjeta rada u druge vrtiće, da svi odgojitelji štrajkaju, da ih podržavaju roditelji, da se u vrijeme štrajka ne provodi obrazovni program).

Istovremeno kad se kolektivno pregovaralo u Vrsaru SOMK je potpisao kolektivne ugovore s Gradom Porečom i Gradom Rovinjem pod uvjetima nepovoljnijim nego što su imali radnici u Vrtiću u Vrsaru.

Cijena vrtićkog i jasličkog programa u Dječjem vrtiću Vrsar najniža je u Istri

U štrajku u Vrtiću u Vrsaru je učestvovalo 12 radnica/ka od ukupno 42 zaposlenih, odnosno 28 posto. Valja naglasiti da je od tih 12 radnica/ka u štrajku, dvije trećine zaposleno na radu u Područnom odjelu Vrtića u Funtani na čelu sa sindikalnom povjerenicom, a samo njih dvoje ima prebivalište na području Općine Vrsar. U pedagoškoj godini 2023./2024. djeca 113 obitelji su pohađala Vrtić u Vrsaru i Područnom odjelu u Funtani, a podršku štrajkašima je dalo samo 8 obitelji i to svi iz Funtane. Djeca svih roditelja su u vrijeme štrajka, izuzev par izuzetaka iz Funtane i to nekoliko dana, redovno pohađala Vrtić.

Uzgred budi rečeno, cijena vrtićkog i jasličkog programa u Dječjem vrtiću Tići Vrsar, najniža je u Istri i iznosi 72,73 eura odnosno 79,73 eura (izuzev vrtića u Umagu i Balama koji su besplatni). Za svu djecu s područja Općine Vrsar i Općine Funtana osiguran je smještaj u Vrtiću, a smještaj se omogućava i djeci okolnih JLS. Strogo se poštuje državni pedagoški standard o broju djece po grupama, a u proteklih par godina uloženo je više od 1,1 milijun eura u obnovu zgrade i okoliša Vrtića u Vrsaru, kako bi se uvjeti rada podigli na najvišu razinu.

Budući da na lokalnim izborima za Općinu Vrsar pasivno i aktivno biračko pravo ne pripada „mnogim Hrvatima“ na nacionalnoj razini, kao ni građanima s područja Općine Funtana, a imajući u vidu navedene podatke kojih je svjesna velika većina građana Općine Vrsar, doista se čini smiješnim zaključak autora članka o „paničnom strahu od izbornog neuspjeha“ kojeg izvlači iz konteksta štrajka.

Odricanje od 820 eura mjesečno nije jeftin populizam

Što se , pak, tiče navoda autora da su mnogi Geromettinu odluku da si plaću poveća samo 28 posto okarakterizirali kao jeftini populizam, valja istaći da je odluka vođena spoznajama o visini plaća koje imaju građani ove lokalne zajednice. Naime, drastično povećanje osnovice za plaće dužnosnika od 83,46 posto od strane Vlade RH, nije dar Vlade već su to sredstva koja će opteretiti porezne obveznike lokalne odnosno regionalne samouprave. Koliko je to normalno i realno, najbolje govori činjenica da su plaće većine župana i velikih gradova u RH znatno veće, a plaće velikog broja gradova na razini plaće premijera susjedne nam Republike Slovenije. Pri čemu su plaće i mirovine u Hrvatskoj neusporedive s plaćama i mirovinama u Sloveniji, koje su znatno više.

Govoriti o jeftinom populizmu za odricanje od 820,00 eura mjesečno je žalosno u situaciji kada velika većina umirovljenika može samo sanjati takvu mirovinu, i kada dobar dio sugrađana radi za takvu plaću.

Jeftini populizam je to što je Vlada RH podcjenjivala dužnosnički rad više od desetljeća, a aktualno nerazumno povećanje osnovice je izraz svemoći i bahatosti nakon provedenih parlamentarnih izbora“, stoji u reagiranju Ivana Geromette, načelnika Općine Vrsar.

Tweet

Posljednje novosti