ipak se kreće...

U pulski hospicij stiže medicinska oprema. Grad i Županija će je platiti 306 tisuća eura

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

08.09.2024 - 16:02
Pulski hospicij (Foto: Gradonačelnik.hr)
Pulski hospicij (Foto: Gradonačelnik.hr)

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća Pule, zakazanoj za 12. rujna, naći će se aneks ugovora o financiranju opremanja pulskog hospicija, sklopljenog između Grada Pule, Istarske županije te Porečke i pulske biskupije. Njime se tri strane obvezuju financirati troškove opremanja poslovnog prostora hospicija u ukupnom iznosu od 460.000 eura s PDV-om, i to svaka po trećinu, odnosno po 153.333 eura s PDV-om, u roku od 8 dana od dana otkad su od hospicija primili račune dobavljača koji dokazuju nabavu opreme u korist opremanja ove ustanove koja, iako izgrađena kod pulske bolnice, niz godina zjapi prazna.

Aneksom se također daje suglasnost da nakon isteka razdoblja od tri godine utvrđenog člankom 7. sporazuma o međusobnoj suradnji  od 25. listopada 2021. godine Grad Pula financira rad hospicija dulje od roka i na način propisan sporazumom, ukoliko iz opravdanih razloga rashodi ustanove budu veći od realiziranih prihoda, kao i slučaju opravdanog gubitka.

 

Neurologinja Julijana Franinović Marković, privremena ravnateljica hospicija, potvrdila nam je da kreće naručivanje medicinske opreme, nakon što se uredi prostor u kojem su privremeno boravile dementne osobe dok se adaptirala depandansa Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" u Mažuranićevoj ulici. 

"Mi smo krenuli s opremanjem, naručujemo opremu, to će trajati dva i pol do tri mjeseca. Treba okupiti tim, komisija Ministarstva zdravstva treba doći, tako da ne mogu reći kad će hospicij biti otvoren. Dok su dementne osobe bile unutra, mi smo krenuli s projektom opremanja, ali smo ga trebali prilagioditi sadašnjim pravilnicima i financijskim mogućnostima. Intenzivno radimo na opremanju, na naručivanju opreme dok se prostor ne dovede u prvobitno stanje, uredi i okreči jer je krenuo rok: to je medicinska oprema koja se mora naručiti barem dva mjeseca prije. To je minimum, a ja računam na tri", kazala je Franinović Marković.

Tweet

Posljednje novosti