u gradskoj knjižnici u puli

Dejan Pavlinović predstavlja novu zbirku haiku poezije 'Linije života'

Piše: Istarski.hr

06.09.2024 - 08:44
Dejan Pavlinović (Foto: Siniša Sunara)
Dejan Pavlinović (Foto: Siniša Sunara)

U četvrtak, 12. rujna 2024. u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39) bit će predstavljena nove trojezična zbirka haiku pjesama 'Linije života / Life lines / 生命線'  pulskog haiku pjesnika Dejana Pavlinovića u izdanju Tondaka.

Uz autora, zbirku će predstaviti haiku pjesnikinja i recenzentica knjige Nina Kovačić te suurednica Sanela Pliško.

'Linije života' je treća (druga samostalna) Pavlinovićeva zbirka haiku poezije te obuhvaća 100 haiku pjesama, među kojima su i one objavljene, nagrađene i pohvaljene na raznim domaćim i svjetskim natječajima. Knjiga je trojezična (hrvatski, engleski i japanski), a engleske prijevode pjesama potpisuje sam autor s obzirom na to da piše i objavljuje na hrvatskom i engleskom jeziku, dok su japanski prijevodi djelo japanske pjesnikinje Ikuyo Yoshimura. Predgovor je napisala vrsna hrvatska haiku pjesnikinja Nina Kovačić, dok su svojim kratkim osvrtima doprinijeli ugledni kanadski pjesnik Michael Dudley te prevoditeljica i pjesnikinja Ikuyo Yoshimura. Na zbirci su još surađivali Sanela Pliško (suurednica), Matko Plovanić (naslovnica, prijelom i dizajn), Thierry Dubois (ilustracije) te Jasna Perković Milosavljević (lektorica). 

"Knjiga Linije života sadrži haikue koje odlikuje pažljiv odabir riječi, uravnoteženost stila, jasnoća, ritmičnost, atmosfera. Haikui su upečatljivi i pronicljivi, domišljato organizirani u originalan koncept. Umjetnička izražajnost i estetska vrijednost haikua Dejana Pavlinovića potvrđuju i nadograđuju njegov status jednog od najzanimljivijih i najkreativnijih suvremenih autora, ne samo na hrvatskoj haiku sceni", napisala je o knjizi Nina Kovačić.

Dejan Pavlinović rođen je 1968. godine u Puli, a dio djetinjstva proveo je u Rotterdamu u Nizozemskoj. Danas je profesor engleskog i njemačkog jezika, povremeni turistički vodič i član indie benda The Chweger iz Pule. Član je uredništva haiku časopisa Iris te osnivač i administrator Facebook stranice Haiku HR. Voditelj je gimnazijskog Haiku kluba u svojoj školi te održava radionice pisanja haiku poezije za učenike i odrasle. Sudi haiku natječaje za djecu i odrasle. Haiku piše od 2007. godine. Zastupljen je u dvije antologije hrvatskoga haikua. Pjesme su mu nagrađivane i pohvaljene na hrvatskim i međunarodnim haiku natječajima te objavljivane u raznim domaćim i međunarodnim haiku časopisima, novinama, internetskim stranicama i antologijama.

Svoje haiku stihove objavljuje na hrvatskom i engleskom jeziku na svom blogu Smiling Cricket Haiku. Godine 2016. objavio je svoju prvu knjigu, 'Mliječnom stazom - Down the Milky Way', zbirku haiku poezije napisanu na hrvatskom i engleskom jeziku (predgovor i pogovor Jane Reichhold i Đurđe Vukelić Rozić, uz kratke osvrte George Swedea i Chen-ou Liua). Godine 2021. objavio je Nexus Haiku, suautorsku i sustvaranu dvojezičnu (hrvatski i engleski) zbirku haikua, senryua, haiku nizova i rengaya, gdje su sve pjesme tijekom razdoblja od tri godine zajednički i kolaborativno napisali Michael Dudley, Tomislav Maretić i Pavlinović. Hrvatsko književno društvo iz Rijeke dodijelilo je zbirci Nexus Haiku nagradu "Borivoj Bukva" za najbolju zbirku haiku poezije objavljenu u Hrvatskoj u 2021. Godine 2024. Pavlinović objavljuje svoju drugu samostalnu knjigu 'Linije života / Life Lines / 生命線'. 

Tweet

Posljednje novosti