Bogati glazbeni i gastro rujan u središnjoj istri

Kanfanar zove na Blues Festival, istrijanske kante, Fužijadu i još mnogo toga…

Piše: Istarski.hr

01.09.2024 - 12:13
Kantaduri Istre - sa susreta u Baratu (Foto: TZ Općine Kanfanar)
Kantaduri Istre - sa susreta u Baratu (Foto: TZ Općine Kanfanar)

I rujan će proteći u znaku glazbenih i gastronomskih događanja u općini Kanfanar. U srijedu, 4. rujna nastavljaju se programi „Ljeta na Limu“ uz wine & art radionicu, u sklopu koje će sudionici oslikavati morske motive na platnu, uz pokoju čašicu vrhunskih istarskih vina. Dan kasnije održat će se posljednja ovogodišnju storytelling tura Dvigradom u izvedbi Istra Inspirita. Rezervacije se primaju e-poštom na: info@visitkanfanar.hr, izvijestili su iz kanfanarske Turističke zajednice.

 

U nedjelju, 8. rujna, na rasporedu je 4. Dvigrad Blues Festival. Nakon vrlo uspješnih izdanja, ovo donosi nikad jača imena iz svijeta bluesa jer u Kanfanaru će gostovati Nine Below Zero (Velika Britanija), Sunnysiders (Hrvatska), Cek & The Stompers (Italija), Bad Week (Srbija), Toro & Milazzi (Italija), EETB (Hrvatska), Gianni Massarutto & The Bluesiana (Italija) i Mamuti (Italija). U maniri starih fešta američkog juga, i ova kanfanarska krenut će već u 12 sati i trajati do navečer, a osim odlične glazbene podloge, publiku očekuje i izvrsna gastronomska ponuda za koju će se pobrinuti chef Tvrtko Šakota, jedan od najboljih domaćih chefova. Za potpuni ugođaj, neće nedostajati ni zanimljive vinske ponude jer u sklopu Dvigrad Blues Festivala održat će se i VinoVino – „skup natprirodnih vinara“, odnosno, svoja će organska vina prezentirati vinari Clai, Dvorić, Ghira, Makino, Lunika, Piquentum, Rawino, Reset, Šuman, Šuran vina i vinogradi Fon.

Prije novog glazbenog vikenda, svi koji žele doživjeti Limski zaljev ploveći morem, imat će priliku za to u srijedu 11. rujna u sklopu „Piknika na brodu“, uz vrhunske morske delicije koje će se nuditi tijekom jednosatne vožnje uvijek.

U glazbenom ruhu Kanfanar će biti i vikend poslije, jer je 14. rujna na redu susret istarskih kantadura u Baratu, tradicionalna manifestacija „Zakantajmo istrijanske kante“ na kojoj će sudjelovati kantaduri iz cijele Istre i predstaviti umijeće pjevanja na tanko i debelo, tj. dvoglasje tijesnih intervala, koje je kao specifičan folkorni stil pjevanja uvršteno i na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine.

Tradicija će obilježiti i treću subotu rujna, kada će se održati Fužijada. Naime, nakon nekoliko godina pauze, na kanfanarsku se Placu u velikom sjaju vraća omiljena gastro manifestacija koja će ponuditi fuže u brojnim kombinacijama. Za nezaboravne uspomene iz Kanfanara toga dana pobrinut će se i grupa Rišpet, bivša klapa. Ljubitelji istarske gastronomije. Istog će dana, 21. rujna, u susjednom Svetvinčentu održati Festival sira, pa će to biti izvrsna prilika za osmisliti cjelodnevnu gastro turu s uživanjem u istarskim sirevima i, potom, najpoznatijoj ovdašnjoj tjestenini.

Kao rujansko finale stižu Dani općine Kanfanar uoči blagdana Svete Sofije, zaštitnice mjesta.

Tweet

Posljednje novosti