SAŠA LOŠIĆ UOČI KONCERTA u vrsaru

'Zavolio sam taj tihi šarm istarski. Istra te tako zagrli da joj se vječno vraćaš'

Piše: Istarski.hr

30.08.2024 - 11:35
Saša Lošić Loša
Saša Lošić Loša

Legendarni sarajevski bend Plavi orkestar nakon pet godina stanke vratio se na scenu. U sklopu povratničke turneje u kojoj je nastupio u Slavoniji, Dalmaciji i Kvarneru, na red je došla Istra. Koncert će održati 1. rujna u Vrsaru, u kamenolomu Montraker.

Pjevač Saša Lošić Loša izjavio je da se svi u bendu raduju ovom nastupu.

 

„Plavi orkestar i Istra imaju poseban odnos. Sjećam se kada smo 1998. bili gosti na jednoj manifestaciji samo nas trojca -  Ćera 1, Ćera 2 i ja. Gitarist Pava nam je bio u Kanadi. Naš prijatelj Nikša Bratoš nas je ohrabrivao i bio pomoć na solo gitari da izađemo na scenu. Poslije tog nastupa publika nam nije dala da siđemo. Desetak minuta nakon nastupa čuli smo kako nas dozivaju i žele nazad. To nam jedan veliki vjetar u leđa i ohrabrilo nas za povratak. Nakon toga smo izdali album 'Long play' s pjesmama' Ako su to samo bile laži', 'Od rođendana do rođendan'a i mnoge druge.  Nakon toga smo često gostovali u Istri i uvijek smo imali fenomenalan doček i pune dvorane. Radujemo se povratku u Istru“ rekao je Loša.

Iako je Plavi orkestar imao više stanki u karijeri, mnogi obožavatelji nisu ih nikad zaboravili, a njihove pjesme postale su vječni evergreeni na ovim prostorima, što dokazuju rasprodane karte i atmosfera na dosadašnjim koncertima.

Loša je nedavno otkrio i da je za vrijeme pauze od nastupa napravio 12 novih pjesama, ali i da je u vrijeme pandemije često boravio u Istri. „U doba pandemije sam redovno posjećivao Istru, boravio sam u Pazinu, a napravio sam stotine kilometara hodajući kroz unutrašnjost Istre, po obali, po šetnicama, svraćao u mala mjesta i zavolio taj tihi šarm istarski. Istra te tako zagrli da joj se vječno vraćaš“,  rekao je Loša.

Ove jeseni Plavi orkestar planira izbaciti novi album. „Čim mi dečki iz benda kažu dobra je pjesma, ja ju odmah bacim u koš! Ali sad su mi rekli Loša nikad nisi ništa bolje napisao. Tako da se nadam najboljem. Sad ih poliram jer sam perfekcionist i planiram izlazak albuma najesen", otkrio je Lošić.

Plavi orkestar osnovan je 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta Novi primitivci, u kojem su bili i Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović i još neki drugi kultni sarajevski glazbenici. Kritičari smatraju bend jednim od najvećih kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina, bliskim kako starijim tako i mlađim generacijama slušatelja. Izdali su 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiraži većoj od pet milijuna primjeraka, a svijet su više puta obišli na turnejama s više od 1.500 koncerata.

Karijeru Plavog orkestra obilježili su veliki hitovi, poput antologijskih pjesama "Suada", "Kaja", "Bolje biti pijan nego star", "Sava tiho teče", "Zelene su bile oči te", "Kad mi kažeš 'paša'", "Ako su to samo bile laži", "Odlazim", čija popularnost i prisutnost godinama ne jenjavaju.

Tweet

Posljednje novosti