Martinjšak z Muštacima, istarska verzija Movembera

Foto "Muško zdravlje je u ozbiljnoj krizi. Muškarci su 'bolesniji' od žena, ali je još uvijek prisutna stigma"

Piše: Aldo Pokrajac

29.08.2024 - 10:55
Dr. Pregrad Mamontov
Dr. Pregrad Mamontov

Na ljetnoj pozornici u parku ispod crkve sv. Eufemije, najljepšoj zelenoj oazi povijesne jezgre Rovinja, udruga Martinjšak z Muštacima organizirala je događanje čiji će se prihod utrošiti u javnozdravstvene probleme o kojima nastoji senzibilizirati javnost. Prva je to udruga u Hrvatskoj programski oslonjena na globalni javnozdravstveni pokret Movember i ima za cilj ima promociju muškog zdravlja. Osnivači ističu da nije riječ o udruzi koja bi trebala biti pandan sličnima feminističkim, nisu im u fokusu niti prava muškaraca već promocija njihovog zdravlja.

„Već dulje vrijeme je poznato da kada treba svladati predrasude klasični pristup kroz predavanja i prigodne članke ne donosi puno uspjeha. Zato mi nastupamo na kreativan, inovativan i nekonvencionalan način. A to je jedan od osnovnih alata naše udruge i pokreta Movember, da kroz ugodne evente, sportske, koncertne, kazališne predstave, puštanje brkova i slično provlačimo kratku i jasnu informaciju koju treba zapamtiti i procesuirati“, rekla je najavljujući događanje Tea Batel iz udruge.

 

Dr. Predrag Mamontov, poznati specijalist urolog pulske bolnice, idejni osnivač udruge naglasio je da na ovaj način žele kod muškaraca inicirati promišljanje i razgovor o svome zdravstvenom stanju, u obitelji, sa partnerom, sa prijateljima i liječnikom.

„Medicinska struka, znanost i zdravstvene statistike zorno ukazuju da je muško zdravlje u ozbiljnoj krizi. Muškarci su više 'bolesni' od žena ali zbog još uvijek prisutne stigme dijela njih kada je u pitanju posjet liječniku, osobito kada je u pitanju 'osjetljiva zona' urološki pregled. Rezultat toga je kasno otkrivanje bolesti. Primjerice, tumor prostate u Hrvatskoj se otkriva kasno, u dvije trećine slučajeva kada je bolest uznapredovala pa liječenje postaje neizvjesno. Cilj nam se doći do tog stupnja da muškarci odlaze liječniku redovito na sistematske preglede jer je to najsigurniji i najbolji način da se bolest otkrije na vrijeme kada je liječenje moguće i uspješno“ istaknuo je dr. Mamontov.

„U fokusu aktivnosti udruge značajne, u javnosti često krivo predstavljene javnozdravstvene teme kao što su ovisnost i cijepljenje, s naglaskom na tri bolesti. Tumor prostate kao najčešći tumor muškaraca danas, tumor testisa kojega nalazimo isključivo kod mladih muškaraca i duševni poremećaji u adolescenciji koji ako se ne liječe mogu imati pogubne posljedice. Psihički poremećaji danas poprimaju razmjere epidemije ili je u pitanju možda to da ćemo mi koji mislimo da smo zdravi biti u debeloj manjini pa će nas proglasiti bolesnima“, naglasio je dr. Mamontov.

Zaključio je da se sve navedene bolesti mogu uspješno liječiti ako se otkriju na vrijeme. Slikovito rečeno, ako se može jedan dan u godini odvojiti za tehnički pregled i registraciju auta, valjalo bi malo bolje razmisliti o sebi i svom zdravlju te obaviti barem godišnji liječnički pregled. To je misija ove udruge osnovane 2017. iza koje su brojne kampanje osvješćivanja građanstva na brigu za vlastito zdravlje. Udruga je dobila naziv po pjesmi Drage Orlića i Francija Blaškovića, koji su bili pacijenti dr. Predraga Mamontova.

Za ovu, ljetnu prigodu udruga je organizirala događanje sa tri umjetničke točke i druženje nakon predstave. Posjetioci su na dupkom punoj terasi mogli uživati u hit kazališnoj predstavi „Demokracija“ u izvedbi Zijaha Sokolovića I Dražena Šivaka. Potom, nastupile su pjevačice i plesačice koje su sa puno truda izvele svoj mjuzikl „I love Broadway“. Publiku su svojom virtuoznom svirkom dočekali Rovinjcima dobro poznati Nizozemac Henk na klasičnoj gitari i Novosađanin Ivica na harmonici, koji su svojom nenametljivom svirkom uveli posjetitelje u ovu lijepu večer.

Tweet

Posljednje novosti