DAN GRADA ROVINJA I BLAGDAN NJEGOVE ZAŠTITNICE SVETE EUFEMIJE

Eufemia Festival, 20. godišnjica eko muzeja Kuće o batani i 70. godišnjica Muzeja Grada Rovinja

Piše: Aldo Pokrajac

29.08.2024 - 11:23
Roberto Krevatin, Dubravka Svetličić, David Modrušan i Odete Sapač
Roberto Krevatin, Dubravka Svetličić, David Modrušan i Odete Sapač

„U Rovinju trenutno boravi 33 tisuća turista a do sada je ostvareno 3,3 milijuna noćenja, jedan posto manje od prošle godine. I dalje imamo najviše gostiju iz Njemačke, Austrije, Italije i Nizozemske, koji su jedini u plusu. Najviše noćenja 45 posto zabilježeno je u kampovima, 23 posto u privatnom smještaju, 18 posto u hotelima i 10 posto u turističkim naseljima. Najveći pad bilježi privatni smještaj“, obavijestila je novinare Odete Sapač, direktorica mjesne Turističke zajednice, najavljujući predstojeća događanja uz Dan grada i blagdan njegove zaštitnice svete Eufemije.

Središnji događaji odvijati će se od 4. do 7. rujna. U srijedu 4. rujna u Multimedijalnom centru je na programu hit predstava Marija Lipovšeka Battifiace i Ines Grdinić „Četiri sprovoda i vjenčanje – Đurđa i Franko“. U petak 6. rujna na obnovljenom središnjem gradskom trgu nastupiti će Grupa Cambi te Matija Cvek & The Funkensteins. Slijedeće večeri na trgu će svirati Griff Band i talijanske grupe The Kolors.

 

„Za program mogu reći da je po pitanju broja događaja, a posebno što se tiče sadržaja jako kvalitetan. On je rezultat sinergijskog djelovanja rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta, lokalne Sportske zajednice, naše Turističke zajednice i Grada Rovinja“, rekao je David Modrušan, zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja. Dodao je da će biti zastupljeni kultura, sport, eno gastronomija i zabava.

„Mi u Rovinju uvijek volimo i želimo podignuti letvicu, a siguran sam da ćemo u tome biti uspješni i ove godine na zadovoljstvo svih naših građana i gostiju koji će se zateći u Rovinju u tom razdoblju”, poručio je Modrušan. Inače, bogat program događanja započinje već ove subote kada će na trgu nastupiti Soulfingersi a potom Baby Lasagna.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja Dubravka Svetličić istaknula je važna događanja vezana uz rovinjske muzeje. „Intenzivna će biti djelatnost Eko muzeja Kuća o batani koji ove godine slavi 20. godišnjicu rada, pa će se 5. rujna otvoriti izložba posvećena obilježavanju ovog jubileja. U ova događanja uključuje se i Muzej Grada Rovinja s dvije izložbe koje će biti otvorene 6. rujna. Prva je posvećene arhitektonskim radovima izvedenih uz građevinsku rekonstrukciju palače Califfi u kojoj je smješten muzej. Druga će prikazati kako su se u proteklih 70 godina stvarale umjetničke zbirke muzeja“, otkrila je Svetličić.

Uz sve to, tijekom rujna će se održati i 18 sportskih manifestacija, poručio je tajnik Sportske zajednice Grada Rovinja, Roberto Krevatin.

„Krećemo u subotu, 7. rujna, s košarkaškim turnirom FIBA 3x3 od 16 sati na Staroj željezničkoj stanici, a nastavljamo 13. rujna s Hrvatskim olimpijskim danom koji će se održati na Gradskom bazenu Delfin. Natjecanje je to u plivanju i vaterpolu za osnovne i srednje škole, a pozvani su naša svjetska rekorderka u ronjenju pod ledom Valentina Cafolla te naš vaterpolo olimpijac Goran Volarević kako bi mladima ukazali na sve vrednote bavljenja sportom“, rekao je Krevatin najavljujući i veliku novost za 14. rujna, kada će lokalni golf klub organizirati 1. Rovinj Open u Savudriji.

Osim navedenog, i ove će se godine održati Rovinjski festival supe, festival vina, te Hook & Cook uz glazbu Le Monde Banda, Danijele Martinović i nezaobilaznih Gustafa.

Tweet

Posljednje novosti