JAVILI SE POTAKNUTI NAŠIM KOMENTAROM

Jedan istarski načelnik nije prihvatio Vladino povećanje plaća. Pogledajte što je napravio

Piše: Igor Radić

27.08.2024 - 11:08
Snimio: N. Čakić
Snimio: N. Čakić

Nisu svi lokalni poglavari u Istri objeručke prihvatili izravno maksimalno povećanje njihovih plaća nakon što je Vlada potkraj srpnja za 83 posto podignula obračunsku osnovicu. Potaknuti našim komentarom i napisima o novim plaćama istarskih gradonačelnika, javili su nam se iz jedne istarske općine u kojoj je načelnik predložio, a Vijeće prihvatilo drukčije određivanjog osobnog dohotka.

Za naše prilike nesvakidašnji potez povukao je načelnik Općine Vrsar Ivan Gerometta. Njemu se, naime, neto plaća s dodatkom za radni staž automatizmom trebala podići s 1.644, koliko je primio za lipanj, na 2.927 eura. No, ne želeći prihvatiti takvo veliko povećanje, smanjio si je koeficijent na 71 posto dosadašnjeg putem odluke Vijeća, pa će sada dobivati neto, s uvećanjem za staž, 2.107 eura.

 

Pisali smo o tome da od istarskih gradonačelnika koji profesionalno obnašaju dužnost, jedino pazinska kormilarka Suzana Jašić neće iskoristi Vladino povećanje osnovice za obračun plaće dužnosnika za dodatno debljanje njene bušte.

Iz obrazloženja odluke, koju su nam dostavili iz Općine Vrsar, jasno je zašto je Gerometta ostao ispod gabarita. Pa tako on napominje da je, razmatrajući odgovorno novonastalu situaciju, imao u vidu i najvažniju činjenicu - da je osnovica za obračun plaće službenika općinske uprave u razdoblju od listopada 2010. do lipnja 2024. porasla 30 posto. Po tom je aršinu korigirao i svoj koeficijent.

Također, ističe da je  u istom razdoblju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku inflacija iznosila 38,5 posto, te da je osnovica za obračun plaće zaposlenika u Dječjem vrtiću Tići, kojemu je osnivač Općina, u razdoblju od siječnja 2011. do lipnja 2024. porasla 41,58 posto.

Plaća vrsarskog načelnika, inače, nije povećana od 2010. godine. Štoviše, ona je smanjivana korigiranjem osnovice za državne dužnosnike u 2013. i 2015. godini, navodi se u obrazloženju odluke.

Tweet

Posljednje novosti