Bale

Foto U Galeriji Ulika otvorena izložba Ive Laterza Obuljen

Piše: Istarski.hr

26.08.2024 - 11:45
Edi Pastrovicchio, Iva Laterza Obuljen, Jelena Tamindžija Donnart, Ennio Malusa i Kristina Mirošević
Edi Pastrovicchio, Iva Laterza Obuljen, Jelena Tamindžija Donnart, Ennio Malusa i Kristina Mirošević

Renomirana dubrovačka umjetnica Iva Laterza Obuljen u subotu je Balama otvorila svoju samostalnu izložbu novih radova pod nazivom 'Fuzija' te u ovo mjesto donijela novu dimenziju suvremene umjetnosti. Smještena u Multimedijalnom Centru Ulika, sve do 15. rujna izložba posjetiteljima pruža jedinstvenu priliku da istraže fascinantne radove umjetnice koja svojim djelima premošćuje granice između Dubrovnika i Istre, stvarajući vezu koja na najljepši način obogaćuje domaću kulturnu ponudu.

Izložbu su otvorili načwelnik općine Edi Pastrovicchio i Ennio Malusa, pročelnik za kulturu Bala, a među prvima u svijet Ive Laterze Obuljen zavirili su Filip Zoričić, gradonačelnik Pule sa suprugom Petrom, dizajnerica Kristina Mirošević i drugi. Kustosica je Jelena Tamindžija Donnart.

 

Izložba uz šarenilo umjetničkih fotografija koje su osmišljene kako bi privukle pažnju širokog spektra publike nudi i raznovrsne aktivnosti, uključujući vođene ture na hrvatskom i engleskom jeziku te katalog koji posjetiteljima pruža dublji uvid u umjetnički opus.

Ova izložba nije samo otkrivanje novih umjetničkih djela, već i platforma za povezivanje dvaju gradova, Dubrovnika i Bala, na kulturnoj razini. Cilj izložbe je promocija suvremene dubrovačke umjetničke scene izvan samog grada te stvaranje čvršćih veza s istarskom publikom, ali i međunarodnim posjetiteljima. Izložba predstavlja svojevrsni most između dvije regije, potičući tako daljnje kulturne razmjene i suradnje u budućnosti.

„Izložba u Balama je za sve one koji traže inspiraciju, nove perspektive i priliku da budu dio kulturnog dijaloga koji premošćuje granice i spaja različite zajednice. Ljude želim približiti suvremenoj umjetnosti i otkriti im djela koja imaju moć transformirati ne samo gradove, već i naše razumijevanje svijeta oko nas.“ – istaknula je Iva Laterza Obuljen.

Rođena je u Dubrovniku 1986. godine. Iva Laterza Obuljen je od malih nogu pokazivala sklonost prema umjetnosti. Njena međunarodna karijera započela je obrazovanjem na prestižnim svjetskim institucijama poput Sveučilišta Nebraska-Lincoln i School of Visual Arts u New Yorku, a zaokružena je magisterijem na Goldsmiths-u u Londonu. U njezinim samostalnim izložbama do sada su uživali brojni posjetitelji u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Hrvatskoj. Svojim radovima Iva istražuje varijabilnost i dinamičnost suvremenog društva stvarajući priču koja potiče na razmišljanje i transformaciju, a njezina djela s nestrpljenjem očekujemo u Balama.

Izložbu su podržali i omogućili Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Bale te Općina Bale.

Tweet

Posljednje novosti