ZLOČIN I KAZNA

Uvrijedila policiju na Facebooku pa završila na sudu

Piše: Bojan Žižović

07.08.2024 - 09:02
Ilustracija (Foto: Pixsell)
Ilustracija (Foto: Pixsell)

Nijedne nema bolje od naše policije. Valja si to stalno ponavljati da ne bi netko završio poput jedne sezonske radnice u Poreču, koja je preko Facebooka uvrijedila plavce pa zbog toga na sebe navukla prekršajnu prijavu, završila na sudu i na kraju dobila kaznu. Ajd', nije neka kazna, 50 eura, s time da ako plati u roku od 15 dana, bit će dovoljno da iskešira dvije trećine od spomenutog iznosa. A nije baš da pliva u novcu. Plaća joj doseže 800 eura, nema nekretnina ni pokretnina, ni kučeta ni mačeta, štono bi se reklo. Ali valjalo ju je staviti u red. Ne mo'š tako s policajcima.

 

Što je to točno zgriješila naša uvrediteljica? Pa napisala je pod članak o zagrebačkom ugostitelju Goranu Obradoviću Pišti, koji je zbog izgovorenih prijetnji porečkom policajcu 2022. završio u pritvoru, da su policajci govna. „Šta sad ima značku i ne smiješ mu jebat mater? A oni zbog značke smiju da rade šta hoće“, bila je nadahnuta sezonska radnica. Ne budi lijena, Policijska postaja Poreč promptno je reagirala na takve riječi i podignula optužni prijedlog. Na sudu je sezonska radnica priznala da je zgriješila, rekavši da nije namjeravala vrijeđati policijske službenike koji su obavljali svoju dužnost, da je samo htjela izraziti svoje mišljenje, da je to napisala na brzinu, nepromišljeno.

Sudski je postupak vođen vrlo minuciozno. Tako u nedavno objavljenoj presudi piše: „Tijekom postupka pročitan je zapisnik na stranicama 4-5 spisa, izvršen je uvid u stranice 7-8 spisa, te uvid u potvrdu na stranici 12 spisa.“ Nije naodmet spomenuti i ono na što upozorava sutkinja u tom predmetu da je „odredbom članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano da prekršaj čini onaj tko omalovažava ili vrijeđa službene osobe prilikom vršenja u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja“. Zato je, pokazuje to i ovaj slučaj, ratnicima na društvenim mrežama bolje da se ograniče na vrijeđanje novinara. Oni su na to ionako navikli, a i nisu službene osobe pa udri po njima koliko vam srcu drago.

Tweet

Posljednje novosti