'savjetnik' srozao posao

Vodnjanski Castelier zarađuje manje, ali direktor ostaje isti

Piše: Marcello Rosanda

24.07.2024 - 11:02
Beach bar Casteliera u Barbarigi (Foto: Castelier Vodnjan-Dignano)
Beach bar Casteliera u Barbarigi (Foto: Castelier Vodnjan-Dignano)

Uvidom u godišnji izvještaj o radu i financijsko izvješće vodnjanskog trgovačkog društva Castelier, nedvojbeno proizlazi da je 2023. godina s prihodovne strane manja u odnosu na 2022. godinu te da jednostavnim matematičkim izračunom oduzimanja prihoda od rashoda, predmetno trgovačko društvo, figurativno rečeno, ne zaradi ni svotu za plaće zaposlenika, tek nekakvih 15 tisuća eura. Dakle, postavlja se pitanje kako će plaću dobivati direktor tog gradskog poduzeća Marko Šarić, nakon što eventualno, uslijed recentnog otkaza, padne sasvim na teret Casteliera. Tamo je sada, podsjetimo, zaposlen na pola radnog vremena.

Upravo je on kao direktor odgovoran za pad prihoda, što je i spomenuto prilikom posljednje sjednice Gradskog vijeća. Naime, IDS-ov Igor Orlić nije propustio priliku prozvati gradonačelnika Edija Pastrovicchija zbog imenovanja Šarića kao direktora Casteliera, kada je već tada bio zaposlenik gradske uprave. Šarić, napomenimo, na toj sjednici nije bio prisutan te tako nije mogao vijećnicima podnijeti izvještaj o poslovanju Casteliera.

"I po pitanju Casteliera se vidi koliko 'odgovorno' upravljate resursima svih građana Vodnjana. Na početku vašeg mandata, funkciju direktora društva obnašao je prethodni direktor (Andrea Manzin, op.n.) na nepuno radno vrijeme. Radio je, očito, jako dobro svoj posao jer je u kratkom vremenu riješio problem dugovanja društva i nastojao realizirati viziju društva Castelier koja je, nota bene, puno šira i kompleksnija od upravljanja beach barom u Barbarigi. Zašto ste ga razriješili i postavili vašu tadašnju desnu ruku (Marka Šarića, op.n.), to znate samo vi, gradonačelniče. No, sad ste zaključili, u trećoj godini vašeg mandata da vam ta osoba ne treba u gradskoj upravi i da je posao direktora Casteliera, citiram,  'zahtjevno i iziskuje angažman u punom radnom vremenu'. Moje pitanje glasi: Biste li vi tako ležerno raspolagali novcima da su vaši, kao što to radite s javnim novcima", upitao je Orlić Pastrovicchija. 

Podsjetimo, Castelier je tvrtka osnovana od Grada Vodnjana s ciljem promocije Vodnjanštine, te se za sada bavi tek vođenjem beach bara u Barbarigi i iznajmljivanjem dva apartmana.

Spomenimo još da postoje i određene dubioze oko imenovanja Marka Šarića u Castelier. Naime, on je imenovan od strane skupštine uz suglasnost vijeća, no jasno je da vijeće po statutu nije nadležno za imenovanje direktora. Također, Šarić ne ispunjava godine radnog staža da bude direktor po poslovniku trgovačkog društva.

No, vratimo se na već spomenutu 31. sjednicu Gradskog vijeća. Kao što smo rekli, direktor društva Šarić se nije odazvao zbog osobnih razloga, navodno bolesti. Neovisno o istome, zamjenik predsjednika vijeća otvorio je raspravu na koju su se javili vijećnik Orlić i Denis Sgagliardi. Na kritički osvrt vijećnika Orlića, čiji smo dio malo prije citirali, reagirao je gradonačelnik, te se iz rečenog može zaključiti da se, iako nije nedvojbeno priznao, on slaže s Orlićem. S druge strane, Sgagliardi se po svim točkama vijeća zauzimao za Šarića. Iako Sgagliardi uvijek oštro poseže za komentiranjem loših brojki, na ovoj točki se iz očite solidarnosti prema Šariću nije zabrinuo za poprilično loše rezultate Casteliera pod vodstvom direktora Šarića i netransparentno trošenje javnog novca za potrebe funkcionira javnog trgovačkog društva.

Ovakve rasprave samo još više produbljuju ogroman nesklad i cirkus na vodnjanskoj političkoj sceni, te se sada već teško može razabrati tko se s kime slaže, tko je kome odan, tko je u svađi a tko nije, te što će biti ubuduće. Iako predizborna kampanja još nije počela, sasvim je jasno da će biti vrlo zanimljivo pratiti zbivanja na političkoj sceni u Vodnjanu uoči idućih lokalnih izbora.

Tweet

Posljednje novosti