DOZNAJEMO

Vodnjanski 'savjetnik' dobio otkaz! Pukla ljubav s Pastrovicchijom

1
Sjedište Grada Vodnjana (Snimio Milivoj Mijošek)
Sjedište Grada Vodnjana (Snimio Milivoj Mijošek)

Nekadašnji najbliži suradnik vodnjanskog gradonačelnika Edija Pastrovicchija, poznatiji kao 'savjetnik' Marko Šarić, o kojem je već više puta pisano u kontekstu uhljebljivanja u gradskoj upravi i gradskom poduzeću po političkoj liniji, ovih je dana odjednom stavljen na raspolaganje, konkretno na korak je od otkaza. Razlozi tome su, naravno, formalne prirode, no u pozadini je osobni sukob s Pastrovicchijom, doznajemo iz više neslužbenih izvora bliskih gradskoj upravi.

Da podsjetimo, o Šariću je autor ovih redaka pisao još krajem 2021. godine, kada je otkrivena takozvana 'afera savjetnik'. Naime, Šarić je tada sam sebi skrojio radno mjesto u Gradu Vodnjanu nakon što je prethodno napravio, odnosno bio kolovođa u stvaranju nove sistematizacije radnih mjesta. Zaposlio se tada kao politolog bez radnog iskustva, ali i kao bliski suradnik vodnjanskog gradonačelnika Pastrovicchia, što je u toj priči očito bilo najvažnije. Jer, treba reći, drugi se politolozi, nekim čudom, nisu zaposlili u Gradu Vodnjanu, iako su se prijavili upravo na taj natječaj.

 

Potom mu je vježbenički staž nakon godinu dana istekao, a u međuvremenu je trebao položiti državni ispit. Na pitanje je li ga položio, tada je odgovorio potvrdno. Posljednje što smo pisali o Šariću jest da prelazi, ni manje ni više, na poziciju direktora. Dakle, nakon vježbeničkog staža u gradskoj upravi, u samo godinu dana je skupio dovoljno iskustva i kompetencija da postane direktor gradske firme Castelier, što je jedna od najodgovornijih javnih funkcija u Vodnjanu. Ubrzo je unutar gradske uprave raspoređen na drugo radno mjesto - 'viši stručni suradnik za protokol'.

Marko Šarić (Izvor: Facebook stranica 'Vodnjan-Dignano: Grad priča - Città da raccontare')

Ni to nije bilo sve. Šarić je djelovao na još nekoliko važnih pozicija, poput članstva u radnim tijelima Gradskog vijeća - odborima za statut, poslovnik i normativnu djelatnost te za plan, financije i upravljanje imovinom. Također, bio je imenovan i u Upravno vijeće Dječjih vrtića Petar Pan, koji su u ingerenciji Grada. Još jedan detalj - Šarić je član HDZ-a, i to već 18 godina, što dodatno komplicira i zbunjuje ovu već nestvarnu situaciju.

No, vratimo se na otkaz. U Gradu Vodnjanu je nedavno donesen novi Pravilnik o unutarnjem redu. Temeljem Zakona, radna mjesta se sistematiziraju kroz taj pravilnik, pa nije potrebna promjena ustroja. Temeljem novog Pravilnika, sistematizirana su radna mjesta imajući u vidu nadležnosti, obim posla i kvalifikacije postojećih službenika. Temeljem ocjena Marka Šarića, izvršavanja radnih zadataka u odnosu na potrebu službe, utvrđeno je da je Gradu potreban savjetnik za protokol, a Šarić ne ispunjava godine staža da bi bio raspoređen na to radno mjesto.

Poznavatelji prilika tvrde nam da se protiv njega razmatralo pokrenuti postupak pred službeničkim sudom. Ali to bi predugo trajalo. Od početka Šarićevog ulaska u gradsku upravu, bilo je jasno da se neće držati samo svojeg posla, već će, uz (tada) blagoslov gradonačelnika, gurati nos u sve što mu se prohtije. Bio je vježbenik koji djeluje kao nadređeni svim zaposlenicima. Izvori su nam često pričali o tome da je odlučivao izvan svojih ovlasti, organizirao manifestacije u ime Castelliera ali s gradskim novcem, gubio ključeve poslovnih prostora, nije poštivao radno vrijeme, išao na sastanke na koje nije bio ovlašten prisustvovati i tako dalje.

Marko Šarić (Izvor: Facebook stranica 'Vodnjan-Dignano: Grad priča - Città da raccontare')

Štoviše, za vrijeme vježbeničkog staža nije bio zadužen niti je riješio ijedan predmet. Tada je imao status da je mnogim službenicima govorio što da rade, pa i nadređenima, sve uz blagoslov Pastrovicchija. No, kako vidimo, i to se sada mijenja.

Koliko nam je poznato, Šarić je trenutno na bolovanju. Svakako, opcija mu je uložiti žalbu na spomenuto stavljanje na raspolaganje. Raspolaganje traje jedan mjesec i 14 dana, a po isteku se može izdati rješenje o prestanku službe. Zakon kaže da ga za vrijeme trajanja raspolaganja može preuzeti drugo javno pravno tijelo, dakle grad, općina, županija, ili pak javna ustanova ili trgovačko društvo čiji je grad ili općina. Hoće li se netko grebati za Šarića, teško je zamisliti, no pitanje je što je s njegovim statusom direktora Castellijera, hoće li tamo ostati ili neće. Zamolili smo za izjavu i samog Marka Šarića, no do zaključenja pisanja ovog teksta nije nam se javio. (Piše Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa