Dosta im je kikiriki povišica

Danas štrajk upozorenja u pulskim vrtićima!

28.06.2024 - 00:02
Prosvjed odgojitelja uoči jučerašnje sjednice Gradskog vijeća
Prosvjed odgojitelja uoči jučerašnje sjednice Gradskog vijeća

Nakon što predstavnici sindikata ni nakon zadnjeg sastanka u Gradu nisu uspjeli postići dogovor o povećanju plaća u pulskim gradskim vrtićima, danas će se, kao što je i bilo najavljeno, održati štrajk upozorenja u tim ustanovama, uz napomenu da će, roditelji koji to budu željeli, moći ipak dovesti u vrtić mališane. 

"Roditelji su iskazali veliku podršku pa je velik broj njih odlučio ne dovesti dijete u vrtić tako da neće biti problema za one koji ipak budu doveli dejcu. Zakon o predškolskom odgoju nalaže da se dijete mora primiti i da mu treba pružiti njegu, s time da će raditi oni koji su se izjasnili da neće štrajkati", kazala nam je ranije Marina Cvitić, predsjednica ovog sindikata.

Zaposlenici gradskih vrtića, naime, traže izjednačenje plaća s onima u u osnovnim školama, na što, veli Cvitić, upućuje čl. 51 Zakona o predškolskom odgoju i najnovije mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Plaće u vrtićima, po njenim riječima, zaostaju ovisno o zanimanjima, a u slučaju odgojitelja 40 posto. Odgojitelji u prosjeku primaju 1.000 eura neto ili čak manje, kaže ona.

“Tražimo samo ono što nam po zakonu pripada. Vlast i javnost trebaju biti svjesni da nas je svakim danom sve manje. Tko će raditi u vrtićima? Što nam vrijede nove skupine, kada u njima neće imati tko raditi? Sustav održavaju junačka srca svakog pojedinca koji rade tjednima duple smjene kad su kolegice bolesne, koji rade posao za dvoje, za sramotno malo plaći. Iscrpljene smo fizički, psihički i najviše emotivno zbog čega kolegice daju otkaze i odlaze iz struke, a mladi kadar ni ne dolazi.", poručila je s nedavnog prosvjednok skupa na Portarati jedna od njih.

Govoreći o sastanku s predstavnicima poslodavca, Grada Pule, pregovarač Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. veli: "Ponovno smo iznijeli sve probleme, načelno smo došli do toga da će se probati pronaći rješenje o tome kako ispuniti te zahtjeve."

"Sljedeći sastanak zakazan je idući tjedan, kada se očekuje prijedlog poslodavca vezan uz povećanje plaća", rekao je Kutlača te za danas najavio i konferenciju za novinare na kojoj će biti obznanjeno koliko je radnika stupilo u štrajk i koliko je djece došlo u vrtić. (M. V. I.)

Tweet

Posljednje novosti