velika obljetnica

Kamen Pazin slavi 70 godina i uređuje Pariz uoči Olimpijade!

26.06.2024 - 13:00

Kamen Pazin, jedna je od najznačajnijih proizvodnih tvrtki u Istri, ove godine obilježava 70 godina uspješnog poslovanja. Tvrtka i u ovoj slavljeničkoj godini nastavlja s investicijama u povećanje konkurentnosti i održivosti poslovanja te će samo u 2024. godini uložiti više od 4,7 milijuna eura u unapređenje tehnoloških procesa i smanjenje ekološkog otiska.

Lider u eksploataciji i preradi arhitektonsko-građevinskog kamena čak 70% svojih prihoda ostvaruje na izvoznim tržištima u Europi, Aziji i Americi. Zahvaljujući kontinuiranom radu na unapređenju poslovanja i vrhunskoj kvaliteti proizvoda, tvrtka uspješno posluje u uvjetima globalnih nestabilnosti koja obilježavaju zadnjih nekoliko godina. Globalnu uspješnost i otpornost na krize omogućavaju joj i strateška ulaganja u modernizaciju proizvodnje i poslovanje na načelima održivosti.

Ovogodišnje investicije među ostalim obuhvaćaju implementaciju novog ERP sustava, nastavak automatizacije i robotizacije procesa proizvodnje u Pilani za preradu kamena u Pazinu te implementaciju inovativne tehnologije i novih procesa prerade kamena kojima će se postići bolja iskoristivost sirovina, dodatno povećati produktivnost proizvodnje i istodobno smanjiti potrošnja energije.

 

„Ulaganje u nove tehnologije i poslovanje na načelima održivosti vidimo kao strateško ulaganje u vlastitu dugoročnu uspješnost. Želimo ostati uspješni i u narednim desetljećima. Naše najveće ovogodišnje ulaganje je novo postrojenje za oporabu nusproizvoda iz ostataka postojeće proizvodnje. Linijom za kalanje kamenih blokova iz ostatka kamena stvaraju se potpuno novi proizvodi čime se povećava iskoristivost proizvodnje i potiče cirkularna ekonomija u građevinskoj industriji. Tom linijom ćemo emisiju CO2 smanjiti za 41 tonu godišnje i uz to oporabiti 8500 tona materijala. Ekološki otisak nastavljamo smanjivati i daljnjim razvojem podzemnih iskopa, u čemu smo pionir kamenarske industrije na ovim prostorima. Takvi iskopi omogućuju održivu eksploataciju kamena uz maksimalno očuvanje prirodnih resursa, a mi već danas polovicu iskopa imamo pod zemljom.", izjavila je Aleksandra Krebel Kostrenčić, direktorica Kamena.

Aleksandra Krebel Kostrenčić, direktorica Kamena

Kamen se na kompetitivnom svjetskom tržištu pozicionirao u premium segmentu te se i u narednom razdoblju namjerava nastaviti fokusirati na proizvode veće dodane vrijednosti, tzv. “cut to size” modelom za zahtjevne projekte.

Među brojnim privatnim i javnim projektima u kojima je sudjelovala tijekom sedam desetljeća rada su i mnogi projekti uređenja javnih površina i važnih arhitektonskih zdanja diljem svijeta poput uređenja zgrade parlamenta u Beču, Nacionalnog kazališta u Budimpešti, Muzeja znanosti i tehnologije u Šangaju i Grand Hotela Park u Rovinju, ali i popločavanja francuskog Nimesa i talijanske L'Aquile, mosta Ponte della Costituzione u Veneciji kao i rive u Poreču.

Ove godine pazinski Kamen sa svojim proizvodima sudjeluje i u opsežnim javnim radovima uređenja Pariza uoči skorih Olimpijskih igara, ali i u izgradnji poslovne zgrade tvrtke Daikin u Belgiji.

Kamen d.d. pod koncesijom ima šest kamenoloma u Istri i dva u Dalmaciji te zapošljava 356 radnika.

"Naši zaposlenici većinom su nam vjerni do umirovljenja, što je rijetkost u današnjem poslovnom svijetu. Odgovornost naše tvrtke je da ulažemo u stabilnost njihovih radnih mjesta i kontinuirano osiguravamo konkurentnost primanja. Čestitam svim našim zaposlenicima ovu veliku obljetnicu i zahvaljujem svima koji su doprinijeli da toliko dugo ostanemo uspješni", istaknula je Aleksandra Krebel Kostrenčić. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti