reagirali nakon sjednice gradskog vijeća

Privatni vrtići nezadovoljni odnosom bivše i sadašnje vlasti. Evo što poručuju

26.06.2024 - 11:21
Ilustracija
Ilustracija

Udruga privatnih vrtića Istarske županije (UPVI) reagirala je na činjenice iznesene na jučerašnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća i to uoči najavljenog štrajka radnika gradskih vrtića. Priopćenje koje potpisuje predstavnica udruge Lorena Banko - Veličković prenosimo u cijelosti.

"Smatramo politički deklasirano da vijećnica Puh Belci proziva sadašnju vlast kada je u vrijeme vlasti IDS-a privatnim vrtićima protuzakonito ograničena ekonomska cijena 2010., što je ukinuto tek krajem 2023. godine te s obzirom da tadašnja gradska vlast nije imala previše sluha za naše molbe povećanja sufinanciranja kojim bi se pratio porast troškova (inflacija). 

UPVI je 7. rujna 2023. godine svim vijećnicima pa tako i gđi. Puh Belci  dostavila dopis kojom smo izvijestili da se iz Grada za djecu u gradskim vrtićima izdvajaju daleko veća sredstva u odnosu na djecu u privatnim vrtićima, ali reakcije i prijedloga rješenja nije bilo, čime su vijećnici teret razlike prebacili na leđa roditelja. 

S druge strane, trenutna gradska vlast glasno ističe povećanja sufinanciranja, no isto tako svjesno izostavlja spomenuti puno veću inflaciju otkako su preuzeli vlast. Isto tako svjesno izostavlja da su usporedo s povećanjem sufinanciranja povećali i davanja za djecu (povećanje plaća djelatnika) u gradskim vrtićima. 

Želimo naglasiti da ravnatelji privatnih vrtića podržavaju djelatnike gradskih vrtića, plaće se moraju uskladiti sa Zakonom, kako onih u gradskim tako i u privatnim vrtićima, jer predškolski odgoj je jedinstven i djeca imaju pravo na jednake uvjete! 

Pročelnica u svojem govoru na Gradskom vijeću ističe širenje "mreže" vrtića. Mrežu utvrđuje ministar, a ne Grad:

 

...(4) Ministar nadležan za obrazovanje donosi odluku o mreži dječjih vrtića Republike Hrvatske.
(5) Mrežom dječjih vrtića utvrđuju se dječji vrtići i druge pravne osobe koje obavljaju djelatnost predškolskog odgoja na području za koji se mreža utvrđuje, sa svim njihovim objektima u kojima se provode programi. (6) Mreža dječjih vrtića mora udovoljiti zahtjevima dostupnosti i racionalnog ustroja dječjih vrtića i programa za djecu predškolske dobi u skladu s njihovim potrebama i sposobnostima."  (NN 57/2022). 
To znači da u mrežu spadaju sve predškolske ustanove, neovisno o tome idu li na zajedničke upise s Gradom ili samostalne upise. 

Iznesene je netočna i difamirajuća informacija vijećnice Puh Belci da će 7 privatnih vrtića roditeljima uslugu naplaćivati 250 eura. Šest privatnih vrtića odlučilo je samostalno formirati ekonomsku cijenu prema vlastitim potrebama kako bi djeci pružili program sukladno vlastitoj viziji i pristupu odgoju i obrazovanju, a roditeljski udio je od 112 do 250 eura. 

Pročelnica se hvali otvaranjem novih skupina te da će roditelji plaćati 92 eura, čime žele doskočiti povećanju cijene pojedinih privatnih vrtića.   

Imamo potrebu pitati nadležne u Gradu, vijećnike i javnost da nam objasne opstojnost ustanove uz cijene od 92 eura za roditelje plus 225 eura sufinanciranje, što je ukupno 317 eura, kada znamo da
cijena ručka u gradskim vrtićima iznosi  2,70 eura dnevno, odnosno 56,70 eura mjesečno te da su ostali obroci barem 2 eura po djetetu dnevno, odnosno 42 eura mjesečno.
Samo prehrana mjesečno iznosi ukupno 98,70 eura.

Trenutna plaća odgojitelja sa svim davanjima je oko 1600 eura, odnosno 3200 eura za dva odgojitelja, što je oko 160 €eura mjesečno po vrtićkom djetetu, odnosno  266,66 eura po jasličkom djetetu. 
Prosječno po djetetu za plaću odgojitelja se izdvaja 213,33 eura. 
          

Samo troškovi prehrane i odgojitelja iznose 312,03 eura pa se pitamo od kuda se financiraju plaće stručnih suradnika, tehničkog i ostalog osoblja, grijanje, voda, ostali tekući troškovi, materijali za rad, edukacije, održavanje... pa i "treći" odgojitelj kojeg ima gotovo svaka skupina u gradskim vrtićima, što su ili zamjene za bolovanje ili asistent za dijete s teškoćama. 

Pitamo se štedi li se na grijanju, hrani, materijalu... ili Grad daje veća sredstva da bi se zadovoljile potrebe djece u gradskim vrtićima? 

Što je s djecom u privatnim vrtićima čiji su roditelji prihvatili cijenu koju je odredio Grad? Kako će ti vrtići uspjeti opstati? 
Kad bi Grad izjednačio davanja za svu djecu, da imaju jednake uvjete, osigurali bi se bolji uvjeti za djecu u vrtićima "s ograničenom cijenom",  a kod onih sa slobodno formiranom cijenom roditeljski dio bi se umanjio, a djelatnici bi bili jednako vrednovani kao kolege u gradskim vrtićima. 

Hvala g. Boljunčiću koji se u svojem komentaru na sjednici sjetio spomenuti problem privatnih vrtića. Nadamo se da će u budućem razdoblju djelima pokazati proaktivnost u izjednačavanje davanja za djecu u Puli. 

Ravnatelji privatnih vrtića podržavaju borbu za ujednačavanje plaća odgojitelja i učitelja prema čl. 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju jer u svom radu obavljaju isto važan i odgovoran posao koji napokon treba biti vrednovan u društvu. Pozivamo kolegice i kolege da se ujedinimo i pokažemo zašto je rani i predškolski odgoj i obrazovanje značajan i poseban te vlastitom primjerom pokažemo ono što svaki dan poučavamo našu djecu", napisala je Lorena Banko - Veličković. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti