za sve je zaslužan poznati sommelier

Mala istarska općina postala nova vinska destinacija

25.06.2024 - 15:01
Foto: Općina Svetvinčenat
Foto: Općina Svetvinčenat

Malo mjesto Svetvinčenat još tamo negdje od sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo je u Istri poznato po Fešti mladega vina. Bila je to i ostala kultna vinska manifestacija koja se održavala, a i dan danas se održava nakon berbe u jesen. Upravo po toj vinskoj manifestaciji Svetvinčenat je u široj okolici bio poznat kao mjesto gdje se dolazi piti vino, ono mlado, još uvijek nepretočeno. Teško je tada doduše procijeniti što je dobro i što loše, no tradicija nekako o tome nije vodila računa. I naravno da je nekad ta manifestacija možda imala više smisla - bilo je to mjesto gdje su se lokalni proizvođači okupili nakon berbe i kušali svoja vina. U ocjenjivanju se toliko možda nije marilo za kvalitetu. Danas je to neka druga priča - događaj je to gdje se okupljaju renomirani vinari "manjeg formata" i gdje je mlado vino samo u pozadini priče. Kuša se kako mlado, tako i "staro" vino te se na kraju daju ocjene žiri i publika. No, najveća je šteta da su baš Svetvinčenat i njegova okolica protokom vremena izgubili male proizvođače koji su radili većinom vino za svoje potrebe, nešto malo za prodaju, te nisu iznjedrili niti jednog malog vinara koji bi zastupao ovo gastronomski i turistički sve zanimljivije područje 20-tak kilometara udaljeno od Pule u smjeru Pazina. Razloga je više - škrta zemlja, male parcele. No, nada nikad ne posustaje, posebno s turističkim usponom Svetvinčenta nakon otvorenja obnovljenog kaštela Moriosini-Grimani, piše Barbara Ban za Jutarnji.

I dok se ne stvori neko novo vinsko ime na ovom području Istre, lokalne su vlasti odlučile vino dovesti u Svetvinčenat na drugi način. U svom novoobnovljenom velebnom kaštelu dali su prostor istarskoj udruzi vinara i vinogradara Vinistri. Upravo u tom kaštelu danas se mogu probati najbolja istarska vina, i ne samo to. Ovdje su se s vremenom počele održavati vinske radionice, kušanja vina, sommelierski tečajevi i natjecanja, a ugostili su lani svjetske enologe i sommeliere Concours Mondial de Bruxellesa.

 

Vino i Svetvinčenat opet su se zbližili, a u tome je ovom malom mjestu pomogao i poznati istarski sommelier Emil Perdec koji je u kaštelu "zadužen" za vinske radionice koje su postale sve popularnije, pa su uvijek dobro popunjene. Perdec sa Svetvinčentom surađuje već 10 godina i promovira kulturu stola, istarska vina, Svetvinčenat, a u zadnje vrijeme i njihove restorane. Ovaj je tjedan radionicu sljubljivanja hrane i vina "prenio" na jednu novu lokaciju - restoran La Casa Mime‘s koju je prije tri godine na mjestu nekadašnje legendarne konobe Zad Kaštela, koja je bila poznata po domaćim istarskim specijalitetima, otvorio zagrebački ugostitelj Joško Kovač, koji u metropoli već ima niz restorana s "predznakom" Mime‘s.

"Naša je suradnja počela prije 10 godina na jednoj Fešti mladega vina kada kaštel još nije bio niti obnovljen. Onda smo odlučili krenuti s raznim vinskim radionicama. Kada se kaštel otvorio 2020., tadašnji načelnik Dalibor Macan zamolio me da podignemo vinsku ponudu na noge. I tada smo krenuli s raznim eventima, da bi nam se kasnije pridružila i Vinistra. Potom smo putem Sommelier kluba uvrstili u kalendar događanja i regionalno natjecanje za sommeliere", priča nam ovaj vinski znalac. U kaštelu se od njegova otvorenja promoviraju samo istarska vina, i to tijekom cijele godine.

"U Svetvinčentu se svake godine na kraju ljeta organizira Festival sira. Tada organiziramo sljubljivanje istarskih vina s istarskim sirevima. Time promoviramo najbolje od sireva i najbolje od vina s našeg područja. Isto tako, radimo radionice sljubljivanja vina s hranom s Vinistrom. Sada su te radionice već postale prepoznatljive i interes za njih je velik", ističe dodajući kako smatra da će se ta priča još više razvijati i da je vinska perspektiva Svetvinčenta i kaštela velika.

"Kaštel ima odlične događaje, a vjerujem da će se polako razvijati i ostali segmenti ponude. Da dođete u Italiju u ovakvo mjesto, sigurno biste imali barem dva wine bara i dva wine bistroa koji bi gradili različite kvalitetne priče. No, vjerujem da će toga biti", kazao nam je Perdec. Baš zato su odlučili napraviti iskorak i organizirati radionicu sljubljivanja vina i hrane u restoranu La Casa Mime‘s pod nazivom Wine/Gourmet by Mime‘s Svetvinčenat. Perdec je u ovom događaju, kojega su organizirali restoran i lokalna turistička zajednica, bio zadužen za spoj vina i jela s njihova jelovnika.

Više pročitajte ovdje.

Tweet

Posljednje novosti