Isti ponuditelji, veća cijena

Pogledajte koliko će ove godine koštati odvoz viškova s Kaštijuna

0
ŽCGO Kaštijun (Snimio Milivoj Mijošek)
ŽCGO Kaštijun (Snimio Milivoj Mijošek)

Na novi natječaj za zbrinjavanje viškova miješanog komunalnog otpada sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun tijekom povećanog preuzimanja u ljetnoj sezoni ponovo se javila ista zajednica ponuditelja kao i prošle godine, METIS d.d. - CE-ZA-R d.o.o. - obrt MAJER, neslužbeno saznaje Istarski.hr. Radi se o jedinoj pristigloj ponudi kojoj očito, baš kao i lani, nitko ne može parirati.

Ponuda zajednice je vrtoglavih 2.100.000 eura, do 4.000 tona, odnosno 525 eura po toni, sve s PDV-om, dok su lani isti ponuđači ponudili znatno manje - 372,50 eura po toni s PDV-om. No, tada je procjena bila ukupno 3.000 tona.

Naime, u ponedjeljak je u Komunalnoj palači u Puli održan operativni sastanak o problemu zbrinjavanja otpada na Kaštijunu tijekom povećanog preuzimanja u ljetnoj sezoni. Na sastanku su sudjelovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenik župana Tulio Demetlika, direktor Kaštijuna Dražen Stilinović, te gradonačelnici i načelnici većih istarskih gradova.

Planirano je preuzimanje otpada iz svih šest pretovarnih stanica: Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag. Radi se o privremenoj mjeri da se zaustavi smrad koji se širi s Kaštijuna već pet godina zbog previše biootpada, uglavnom bačene hrane iz restorana i hotela. Jer, preuzimanjem viškova koji dolaze na Kaštijun resteretio bi se čitav sustav koji zbog manjka kapaciteta ne može obraditi otpad koji u sezoni, uglavnom zbog rekordnog turizma, stalno pristiže iz najvećih turističkih središta Istre.

Uglavnom, kako se bliži sezona problemi su uvijek isti i nema nikakvih novosti u ostvarenju cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom u Istri, što bi bilo konačno rješenje problema, barem ako je u pitanju smrad koji se širi s tog ŽCGO-a na jugu Istre. Kako naglašavaju stručnjaci i gotovo sve političke opcije, potrebne su sortirnice, kompostane i slična postrojenja, pogotovo za obradu biootpada. Zaključno, ove nas sezone i dalje očekuju prekomjerne količine miješanog komunalnog otpada s prevelikim udjelom biootpada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa