Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Manuel Runić je otišao na vrlo ružan način, blateći svoje prethodnike

0
Manuel Runić je otišao na vrlo ružan način, blateći svoje prethodnike
 

Manuel Runić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, jučer je najprije svoj mandat stavio na raspolaganje, a kasnije je, kako smo doznali, podnio i pismenu ostavku.

Županijska pročelnica za zdravstvo, dr. Gordana Antić, koja ga je i 'dovela' na mjesto ravnatelja, do kraja je ostala uz njega, pa je s njim bila i na presici na kojoj je novinarima objavio da odlazi i čini se da je ostala zatečena njegovom iznenadnom odlukom.

Međutim, Runić je otišao na jedan vrlo ružan način, blateći svoje prethodnike i ustanovu kojoj je godinu dana bio na čelu. Medije je pak optužio za linč, iako smo ga svi, osim prilikom izbora za ravnatelja u prosincu 2022. godine, kada smo s pravom propitivali njegovu stručnost (do izbora ravnatelja nikada nije radio u zdravstvu), godinu dana ostavili na miru.

Interes medija ponovo je privukao tek prije dva tjedna kada je smijenio voditelje ispostava u Poreču i Buzetu. Zanimljjvo, voditelj u Poreču bio je njegov izbor, jer nakon što je izabran za ravnatelja jedna od prvih odluka bila mu je smjena tadašnje voditeljice porečke ispostave, koju je vjerojatno držao previše lojalnom njegovom prethodniku dr. Anti Ivančiću.

 

Ovdje valja podsjetiti da od osnutka ustanove Istarski domovi zdravlja, nikada niti jedan ravnatelj (bilo ih je troje) nije smijenio niti jednog voditelja ispostave. Manuel Runić ih je u manje od godinu dana smijenio troje. No, pritom se očito malo zaigrao kada je odlučio smijeniti i dr. Elvisa Černeku, dr. med. spec. kliničke radiologije. Njega je razriješio s mjesta voditelja Ispostave Buzet kao i s mjesta koordinatora, odnosno voditelja djelatnosti radiologije IDZ-a. Osim toga, dr. Černeka je vijećnik IDS-a u Gradskom vijeću Buzeta.

To je očito bila kap koja je prelila čašu, pa je Runić počeo gubiti podršku i od onih koji su godinu dana branili njegov izbor.

Kada su mediji nakon toga objavili da su nepoznati sponzori platili božićni domjenak Istarskih domova zdravlja, Runić je nekoliko dana uporno izbjegavao odgovoriti o kojim je sponzorima riječ, čime je dodatno podgrijao špekulacije o mogućem sukobu interesa. Umjesto da je odmah odgovorio i u startu prekinuo bilo kakvu raspravu o tome, on je medije optužio za linč.

I onda, na svojoj oproštajnoj presici, na kojoj je objavio da odlazi, umjesto da novinarima predstavi svoj rad u prvoj godini mandata, on je, poput nekakve babe tračare, počeo iznositi pikanterije iz mandata bivše uprave na čelu s dr. Antom Ivančićem, koji je na čelu Istarskih domova zdravlja bio punih 12 godina, i na čiji rad ni struka, ni politika nikada nisu imali nikakvih primjedbi.

Manuel Runić je za novog ravnatelja Istarskih domova zdravlja odabran 2. prosinca 2022. godine. Iako je na Medicinskom fakultetu diplomirao menadžment u zdravstvu, najbliže zdravstvu što je ikad radio je zastupnik nekoliko farmaceutskih kompanija, odnosno bavio se prodajom lijekova.

Nije tajna da je liječnička struka za Ivančićevog nasljednika ponovo htjela liječnika s dugogodišnjim iskustvom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji najbolje zna kako sustav funkcionira, koji su problemi i koji ima iskustva rada s liječnicima i ostalim medicinskim osobljem. Riječ je o dr. Danielu Ferlinu, tadašnjem voditelju umaške ispostave Istarskih domova zdravlja.

Jedan od krimena koji se tada pripisivao dr. Ferlinu je navodni seksizam, a jedan od 'dokaza' bio je sporni mail upućen kolegama u pozivu za jednu feštu, stoga je vrlo nekorektno što je Runić taj isti mail godinu dana kasnije pustio u javnost.

Runićev izbor za ravnatelja obilježile su i ostavke članova Upravnog vijeća, što pokazuje da je njegov mandat od prvog dana bio opterećen kontroverzama. Najprije je ostavku podnio tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Duško Kišberi, a nakon razgovora s kandidatima ostavku na članstvo u Upravnom vijeću podnijela je i Nevija Srdoč iz Pazina. Nakon što je Upravno vijeće odabralo Runića za novog ravnatelja, ostavku na sve dužnosti u istarskom zdravstvu podnio je još jedan član Upravnog vijeća, dr. Davor Rimac iz Labina.

Godinu dana nakon izbora ostavku je podnio i sam Manuel Runić. Nakon svega možemo zaključiti da ideja da Istarske domove zdravlja vodi netko izvan sustava i liječničke struke očito nije uspjela.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa