Komentar dana Nenada Čakića

Inicijativa za referendum i Možemo! su jedno te isto: to je politički projekt

4
Inicijativa za referendum i Možemo! su jedno te isto: to je politički projekt

„Prozivate svoje kolege za netočne informacije. A jeste li naveli na čiju su inicijativu pokrenuti ovi ostali referendumi, izuzev Dubrovačkog? Zar nema nikakvu težinu za vas, koji za Istru pišete, to što su teški Istrijani ustali za svoja prava?“, napisala mi je jedna članica Inicijative za referendum kao reakciju na moj komentar da pulski referendum nema nikakav poseban povijesni značaj, ali i na nekoliko puta ponovljenu laž da je to tek drugi lokalni referendum u povijesti Hrvatske, iako je već peti i čak treći u Istri. 

Međutim, više ću se osvrnuti na drugi dio njezine reakcije u kojoj mi je napisala: „I čemu laž da je referendum pokrenula stranka, ni jednom riječju niste spomenuli Inicijativu građana za Lungomare. Svatko tko je upućen u tematiku, a vjerujte mnogi su, iz ovog članka jasno čita da ste licemjer. Drago mi je da morate živjeti sam sa svojom savješću“.

Prije nego odgovorim, ponovit ću ono što sam već jednom napisao u ovoj rubrici: od svih osoba, bilo političara ili novinara, koji su posljednjih mjeseci komentirali referendumsku inicijativu u Puli, jedan sam od rijetkih koji na niti jedan način nisam povezan s niti jednom stranom u ovom slučaju. Ne živim u Puli, jedini smo medij koji ne primamo ni lipe iz proračuna Grada Pule i nemamo nikakve poslovne odnose s niti jednom stranom u ovom sporu.

Da pojednostavim, kada komentiram referendum u Puli, lišen sam bilo kakvih emocija, simpatija, antipatija ili nekog osobnog interesa. Pišem samo na osnovu činjenica.

Kao što sam u prošlom komentaru činjenično naveo da pulski referendum nije ni prvi ni drugi, nego već peti lokalni referendum u Hrvatskoj (i opisao svih pet referenduma), i sada ću, činjenično s datumima i linkovima, pokazati da je tzv. referendum za Lungomare inicirala politička stranka Možemo!, i da iza njega čitavo vrijeme stoji politička stranka Možemo!

Idemo redom, mogućnost referenduma prvi je put 11. siječnja ove godine najavila tadašnja predsjednica Gradskog vijeća Pule i čelnica pulskog Možemo! Dušica Radojčić

Dva mjeseca kasnije, 23. ožujka politička stranka Možemo! predlaže referendum o uređenju Lungomarea. Nikakva građanska inicijativa za referendum u to vrijeme ne postoji u Puli. 

Mjesec dana kasnije, 21. travnja politička stranka Možemo! objavljuje istraživanje o navodnom raspoloženju građana Pule protiv izgradnje hotela na Lungomareu i traži raspisivanje referenduma na Gradskom vijeću (neposredno prije predstavljanja projekta). 

Kada su u političkoj stranci Možemo! shvatili da na Gradskom vijeću neće dobiti podršku za referendum, ali i da oni ne mogu dobiti podršku potrebnog broja građana, 16. svibnja prvi se put pojavljuje Inicijativa građana za Lungomare.

O bliskoj povezanosti političke stranke Možemo! i građanske inicijative mogli smo se uvjeriti 31. svibnja kada je Dušica Radojčić, tada još uvijek predsjednica Gradskog vijeća Pule, mimo poslovnika i suprotno pravilima omogućila dvjema članicama Inicijative da govore na sjednici Gradskog vijeća

Nakon što su uz suport političke stranke Možemo! prikupili dovoljan broj potpisa, članovi Inicijative 20. lipnja popise su predali Dušici Radojčić kao predsjednici Gradskog vijeća, koja ih je, pak, iz samo njoj znanog razloga, 'skrivala' do 9. srpnja, dakle gotovo tri tjedna.

Dušica Radojčić potom ponovno preuzima palicu i kutije s potpisima osobno vozi u Zagreb i čak se time hvali na službenim stranicama političke stranke Možemo!, zbog čega su je prozvali i neki njoj bliski mediji

Iz svega navedenog i djetetu iz osnovne škole je jasno da su Inicijativa za referendum i Možemo! Pula jedno te isto. Kada političke stranke nemaju hrabrosti same se izložiti pred građanima i biračima, tada se u pravilu skrivaju iz građanskih inicijativa. Ako referendum ne upije, reći će da ništa nisu imali s njegovom organizacijom, ako pak upije, 'izaći će iz ormara' i predstaviti ga kao svoju političku inicijativu.

Slično kao što je HDZ učinio s tzv. referendumom za brak 2013. godine. Zar doista netko misli da su Željka Markić i 'U ime obitelji' išta radili bez znanja i suporta HDZ-a i Tomislava Karamarka? Zar doista mislite da je Inicijativa građana za Lungomare sve sama organizirala bez Možemo! i Dušice Radojčić?

Referendum za Lungomare je politički projekt političke stranke Možemo!. U nedjelju 9. listopada građani neće glasati za promjene Urbanističkog plana uređenja Lungomarea nego za politički program političke stranke Možemo!

Kao što smo već pisali, hotel Valkane će se ionako graditi, bez obzira na rezultate referenduma. Jedino pravo referendumsko pitanje stoga će biti: 'Jeste li za politiku Možemo! Pula i Dušice Radojčić?'. Ako referendum uspije, pobjednici će biti samo Dušica Radojčić i Možemo! Jer hotel će se ionako graditi.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa