Komentar dana Nenada Čakića

Referendum u Puli bit će peti takav u Hrvatskoj i samo je jedan uspio

0
Referendum u Puli bit će peti takav u Hrvatskoj i samo je jedan uspio

Za manje od dva tjedna u Puli će se održati referendum protiv izgradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina na Lungomaru. Zapravo, da budemo precizniji, čitava referendumska inicijativa pokrenuta je protiv izgradnje samo jednog hotela – na Valkanama, a inicijator je politička stranka Možemo!.

U agitiranju za referendum dosad je plasirano dosta neistina, neke iz neznanja, a neke namjerno, a među brojnim neistinama, što iz neznanja, a što namjerno, je i ona o nekakvom povjesnom značaju pulskog referenduma. Mogu shvatiti da takve neistine plasiraju Možemovci, kojima politička budućnost u Puli ovisi o (ne)uspjehu pulskog referenduma, ali ne mogu razumjeti da netočne podatke i poluinformacije bez ikakve provjere plasiraju i kolege novinari.

Primjerice, novinar Igor Lasić je za Deutsche Welle napisao da je Pula „drugi grad u Hrvatskoj čiji stanovnici posežu za tim mehanizmom demokratskog odlučivanja. Prije toga smo nečemu sličnom svjedočili u Dubrovniku 2013. godine“.

Kolega Zoran Angeleski iz Istra24 je pak napisao da „Pula ima priliku biti prvi grad u hrvatskoj povijesti u kojem će se uspješno realizirati referendum i to bi bila najveća pobjeda, bez obzira na rezultat“.

To sam već jednom pisao, pa ponavljam: Pula nije ni prvi istarski, a kamoli prvi hrvatski grad u kojem je uspješno realiziran referendum, a nije ni drugi.  

Istra je već imala dva lokalna referenduma

Samo Istra je već imala dva lokalna referenduma. U ožujku 2015. godine na području Grada Labina te općina Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan održan je referendum o izgradnji Termoelektrane Plomin C. Referendum nije uspio jer je odaziv bio samo 36 posto (da bi uspio odaziv mora biti veći od 50 posto).

Iste godine, u mjesecu svibnju, na području Grada Buzeta građani su se izjašnjavali jesu li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba II. Ni ovaj referendum nije uspio jer je odaziv bio samo 30,97 posto birača.

Dvije godine ranije na jugu Dalmacije održan je referendum s tematikom vrlo sličnom pulskoj. U travnju 2013. građani Dubrovnika izjašnjavali su se jesu li za gradnju igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ. Referendum nije uspio jer se odazvalo samo 31,51 posto birača.

Kada bi referendum protiv izgradnje hotela Valkane uspio, Pula ne bi bila ni prvi grad u Hrvatskoj u kojem je lokalni referendum uspio. Prvi takav referendum realiziran je u Pločama. U siječnju 2015. godine na referendum o izgradnji termoelektrane na ugljen u Pločama odazvalo se 60,43 posto birača. Od 8705 upisanih birača glasalo je njih 5260, među kojima je 90,7 posto bilo protiv termoelektrane.

Dakle, pulski referendum će biti peti po redu u Hrvatskoj i treći u Istri.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa