Komentar dana Nenada Čakića

Pulski SDP priznao da je izbor pročelnika u Gradu Puli bio farsa

0
Pulski SDP priznao da je izbor pročelnika u Gradu Puli bio farsa

U svom obraćanju građanima preko svoje službene stranice vodstvo pulskog SDP-a priznalo je da su nedavni natječaji za nove (stare) pročelnike upravnih odjela Grada Pule bili obična farsa.

SDP-ovci to opravdavaju lošim zakonom, smatrajući da bi kod smjene gradske vlasti automatizmom, kao kod promjene Vlade, sa starim gradonačelnikom trebali otići i svi pročelnici, kao što kod smjene Vlade s premijerom odlaze i svi ministri.

Stav SDP-a je „kako je najveći problem u cijeloj priči oko imenovanja pročelnika to što gradonačelnik nema mogućnost složiti vlastiti tim s kojim želi realizirati svoje planove već se raspisuje javni natječaj koji onda ispadne to što ispadne“. „Pod krinkom sprječavanja 'uhljebljivanja' forsiraju se javni natječaji koji onda ispadaju farsa“, rekli su pulski SDP-ovci.

Logično pitanje nakon ovog je, jesu li onda i oni famozni javni natječaji za članove nadzornih odbora bili obična farsa?

Ako jesu, onda bi gradonačelnik trebao odgovarati zbog neracionalnog trošenja proračunskog novca. Naime, samo za oglase u Glasu Istre za sve natječaje potrošeno je preko 140 tisuća kuna.

Ako nisu, odnosno ako su na natječajima doista odabrani najstručniji i najkompetentniji ljudi, što je onda pulsku vladajuću trojku sprječavalo da na isti način bira i pročelnike upravnih odjela? To su za upravljanje gradom ipak važnije dužnosti od članova nadzornih odbora gradskih poduzeća.

Pravo pitanje je, što zapravo muči pulski SDP? Nepostojanje zakona koji bi regulirao izbor gradskih pročelnika, ili to što su među novim pulskim pročelnicama čak dvije koje su bile na Zoričićevoj izbornoj listi? To čak ni IDS nikada nije napravio. Ne sjećam se niti jednog slučaja u nekom istarskom gradu, u kojem je IDS bio ili je na vlasti, da je netko s IDS-ove izborne liste nakon izbora postao pročelnik. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa