PULSKI SDP

Biranje pročelnika upravnih odjela, farsa ili dobra praksa?

0
Siniša Gordić, Sanja Radolović i Igor Belas
Siniša Gordić, Sanja Radolović i Igor Belas

Pulski SDP-ovci su na svojoj službenoj stranici komentirali izbor pročelnika koji je proveden za Grad Pulu:

"Ne, nećemo ulaziti u konkretna imena i prezimena jer to smatramo bespredmetnim. Nama kao političkoj stranci mogu se određene osobe sviđati ili ne sviđati, ali gradonačelnik je taj koji daje završnu riječ u postupku koji se može nazvati nakaradnim jer je zakonsko rješenje užasno loše.

A kako ne bismo bili prozivani da izbjegavamo nešto reći i o imenima, moramo reći kako smo na jednom sastanku sve tri strane, koje čine većinu u Gradskom vijeću Pule, otvoreno rekli kako nam se neka imena ne sviđaju, ali kako i sami smatramo da gradonačelnik ima pravo birati svoj uži tim suradnika (a to pročelnici svakako jesu) jednostavno smatramo neprimjerenim da se petljamo u taj dio.

Gradonačelnik je biran imenom i prezimenom te sukladno rezultatima on osobno snosi i odgovornost za sve te ljude.

 

Stav SDP-a je kako je najveći problem u cijeloj priči oko imenovanja pročelnika to što gradonačelnik nema mogućnost složiti vlastiti tim s kojim želi realizirati svoje planove već se raspisuje javni natječaj koji onda ispadne to što ispadne. Za usporedbu, predsjednik vlade za ministra može predložiti bilo koga bez obzira na stručnu spremu i radno iskustvo, a gradonačelnik mora izmijeniti niz akata kroz gradsko vijeće kako bi uopće došao u poziciju da može raspisati famozni javni natječaj.

Smatramo kako je na području RH potreban Zakon koji će urediti pitanje rukovodećih pozicija koja su uvijek bila i uvijek će biti političke prirode, odnosno podsjetiti ćemo na Zakon koji je koalicijska Vlada RH pod vodstvom SDP-a željela provesti – svi mogu biti imenovani (primljeni u službu) dolaskom na vlast određene političke opcije, ali onda će biti i razriješeni odlaskom s vlasti te iste političke opcije. Nažalost Ustavni sud je to poništio, a razloge treba sagledati kroz širu sliku i vidjeti kome takav sustav nipošto nije odgovarao.

Pod krinkom sprječavanja ''uhljebljivanja'' forsiraju se javni natječaji koji onda ispadaju farsa

Danas imamo na snazi Zakon i propise koji su za lokalnu razinu skrojeni točno tako da se ustvari oteža bilo kakva promjena vlasti i implementacija novih politika te se pogoduje onima koji su kroz dugi niz godina kadrovirali od najnižeg do najvišeg radnog mjesta.

Nakon provedenih izbora (lokalnih ili parlamentarnih) birači očekuju promjenu, a promjenu je teško provesti s ljudima koje si naslijedio od prethodne političke opcije. Ovdje naravno ne govorimo o radnim mjestima održavanja, raznih referenata itd. već isključivo o pozicijama koje su rukovodeće i aktivno sudjeluju u kreiranju i provođenju politika koje su birači izabrali kao smjer društva u iduće 4 godine.

Pod krinkom sprječavanja ''uhljebljivanja'' forsiraju se javni natječaji koji onda ispadaju farsa i dodatno iritiraju javnost umjesto da imamo svojevrsni ''clean start'' – došao si s jednom političkom opcijom, s njom ćeš i otići.

Danas nažalost imamo situaciju da su određeni ljudi skoro cijeli svoj radni vijek proveli kao ''neovisni službenici'' koji žustro brane prijedloge određene političke opcije, istovremeno bave se aktivnom politikom i onda prodaju priče kako ''njih nije politika dovela'' kada dođe do promjene vlasti.

Da, odgovorimo na pitanje iz naslova - mislimo kako je biranje pročelnika farsa koju su kreirali loši zakoni", stoji u objavi gradske organizacije SDP-a Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa