Koliko košta demokracija? 140 tisuća kuna i kusur!

0
Pulska vladajuća trojka u vrijeme kada je nastala ideja o natječajima za nadzorne odbore
Pulska vladajuća trojka u vrijeme kada je nastala ideja o natječajima za nadzorne odbore

Bio sam jedan od rijetkih koji sam kritizirao ideju nove pulske gradske vlasti da članove nadzornih odbora poduzeća u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Pule bira na javnom natječaju. Iako je za većinu građana to vjerojatno bilo simpatično, meni osobno to je bilo nešto najbedastije što je itko u povijesti politike predložio. Tada sam pisao da je biranje članova Nadzornih odbora javnim natječajem bježanje od odgovornosti.

Naime, članovi nadzornih odbora moraju biti osobe koje u ime vlasnika (u ovom slučaju Grada) nadziru rad uprave poduzeća. Odluka o odabiru članova Nadzornih odbora stoga mora biti politička. S druge strane, članovi uprava trebaju se birati na natječajima, jer to moraju biti stručne osobe, menadžeri.

No, pulska vlast učinila je obrnuto. Za članove Nadzornih odbora raspisivala je natječaje, a novi direktor, primjerice Kaštijuna, odabran je bez natječaja.      

U drugom komentaru pisao sam da će se za izbor članova Nadzornih odbora potrošiti puno vremena i novaca, a učinak će biti isti, jer šira javnost ionako neće vjerovati da su odabrani članovi birani isključivo po stručnom kriteriju. Govoreći o nepotrebnom trošku, tada sam se zapitao koliko li su samo koštali oglasi za svaki natječaj u Glasu Istre.

Evo sada imam i taj podatak. Trošak oglašavanja u Glasu Istre za svaki natječaj za članove Nadzornih odbora 23 poduzeća u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Pule, građani Pule platili su nešto više od 140 tisuća kuna. Toliki je bio trošak ove fingirane demokracije. (Nenad Čakić)

 

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa