Komentar dana Nenada Čakića

Izbor članova NO-a u Puli: puno vremena i novaca, a isti učinak

0
Izbor članova NO-a u Puli: puno vremena i novaca, a isti učinak

Jučer je istekao rok za prijave za izbor kandidata za članove nadzornih odbora poduzeća u kojima Grad Pula ima udjele u vlasništvu. Ukupno su podnesene 254 prijave: za Kaštijun 17 prijava, za Pula Herculaneu 25, za Pragrande 13, Vodovod 17, Pulapromet 23, Castrum 21, Pula Parking 24, Tržnicu 12, Monte Giro 14, Pula Sport 17, Fratarski 21, Plinaru 20, Luku Pula 10 i Zračnu luka Pula 15.

Već sam pisao da je natječaj za izbor članova nadzornih odbora gradskih poduzeća jedna od većih budalaština u novijoj političkoj povijesti. Naime, pulska vladajuća koalicija NL Filipa Zoričića-Možemo-SDP od građana je dobila mandat da iduće četiri godine upravlja Pulom. To podrazumijeva i izbor članova nadzornih odbora. Nova vlast u nadzorne odbore treba postavljati ljude za koje vjeruju da će najbolje štititi interese Grada Pule u poduzećima u kojima Grad ima udjele u vlasništvu. Ako ne znaju kako se to radi neka se ugledaju na Tomaševića u Zagrebu. Evo, baš je jučer smijenio Nadzorni odbor ZET-a (njihov 'Pulapromet') i postavio svoje ljude. Tako rade političari koji se ne boje preuzeti odgovornost za svoje odluke. 

No, kako smo u slučaju smjene i postavljanja nove uprave Kaštijuna vidjeli i da nova pulska vlast zna preuzeti odgovornost kada treba ili želi (iako bi bilo logičnije da se natječaj raspisao za upravu Kaštijuna, a ne nadzorni odbor), dakle, ako prihvatimo da ova nakaradna ideja o natječaju za nadzorne odbore nije izbjegavanje odgovornosti nego jeftino populističko glumatanje transparentnosti, pulska koalicija si je s ovime samo napravila dodatne probleme.

Prvo, od ove brojke od 254 prijave mene zaboli glava samo kada pomislim da će tročlano povjerenstvo sastavljeno od predstavnika vladajuće koalicije morati (ili već je) razgovarati sa čak 254 osobe. To se ne može obaviti u dan ili dva. To je ogromno rasipanje vremena (vjerojatno i novaca), koje se sigurno moglo pametnije utrošiti.  

I najvažnije, efekt će na kraju biti nikakav. Građani će u Nadzornim odborima svejedno dobiti osobe koje nisu sami odabrali jer će ih odabrati tročlano povjerenstvo. Osobno, čak i vjerujem da će u Nadzorne odbore biti odabrani najstručniji kandidati. Ali šira javnost, politički protivnici i mediji secirat će ponaosob svakog kandidata. Velika većina građana uvijek će biti sumnjičava i svakom odabranom tražit će se bilo kakva veza sa Filipom Zoričićem, Dušicom Radojčić ili SDP-om i na njihovu žalost, nitko im nikada do kraja neće vjerovati.

Napravit će se ogroman posao, potrošiti veliki novac (koliko li su koštali oglasi za svaki natječaj u Glasu Istre?), izgubiti puno nepotrebnog vremena da bi na kraju politički učinak bio potpuno isti kao da je gradonačelnik sam imenovao članove nadzornih odbora. Jer šira javnost ionako neće vjerovati da su odabrani članovi birani isključivo po stručnom kriteriju.

Rubriku Komentar dana Nenada Čakića možete pratiti i komentirati i na Facebooku

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa