Komentar dana Nenada Čakića

Mons. Kutleša mentor mons. Barišiću, a župan Radin županu Bobanu?  

1
Mons. Kutleša mentor mons. Barišiću, a župan Radin županu Bobanu?  

Kada sam početkom travnja napisao komentar 'Dalmaciju staviti u posebnu karantenu pa neka partijaju' napalo me 'pola' Dalmacije, a reagirao je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Sudbina se gorko našalila s njim pa je neki dan objavio da je i on pozitivan na Covid-19.  

Zanimljivo, zbog tog sam komentara tada doživljavao napade i od Istrana, a neki su čak tražili da se javno ispričam Dalmatincima. Očekivano, u moju obranu tada nije stao nitko.

Danas, pet mjeseci kasnije, kada slobodno i bez uvijanja možemo reći da je turistička sezona propala ponajviše zbog neodgovornog ponašanja Dalmatinaca i kada istarska lokalna politika sada ozbiljno traži upravo ono što sam ja tada predlagao u satiričnom tonu i sada kada i sami Dalmatinci za sebe priznaju da su neodgovorni, trebao bih poentirati pa reći da sam bio vizionar, da sam jedini imao muda napisati ono što su mnogi Istrijani intimno mislili ili se smijati onima koji su tražili da se javno ispričam Dalmatincima.

No, ja bih cijelu priču zaokružio jednom bizarnom i pomalo duhovitom podudarnošću. Naime, sutra, 3. rujna, kako piše uvaženi kolega Robert Buršić, porečko-pulski nadbiskup mons. Dražen Kutleša preuzet će dužnost splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora, ili prevedeno, dosadašnji istarski nadbiskup (doduše nije Istrijan, ali je ipak službovao u Istri) postat će svojevrsni mentor dalmatinskom nadbiskupu mons. Barišiću.

Možda je i politika trebala slijediti Crkvu, pa je istarski župan mogao biti mentor splitsko-dalmatinskom. Ako ništa drugo, vrlo je vjerojatno da se Boban tada barem i sam ne bi bio zarazio koronom.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa