za svjetske zvijezde džabe

Evo što analiziraju u Gradu Puli nakon naše objave o besplatnom najmu Arene

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

28.08.2024 - 06:02
Ovoljetni nastup Duran Durana u Areni (Foto: Milivoj Mijošek)
Ovoljetni nastup Duran Durana u Areni (Foto: Milivoj Mijošek)

Nakon što smo pisali o tome da za nastup svjetskih zvijezda u pulskoj Areni u razdoblju od 15. lipnja do 31. kolovoza organizator ne plaća ni centa najma antičke pozornice, usprkos tome što se na velikim koncertima vrte milijuni eura, iz Grada Pule dobili smo odgovor na pitanje namjeravaju li ubuduće naplaćivati najam. Za to bi, naime, trebali izmijeniti Pravilnik za održavanje programa u Amfiteatru (Službene novine Grada Pule broj 17/18, 16/23), usvojen još za bivše vlasti, koji omogućuje besplatan nastup u navedenom periodu, ali i, doduše, obvezu plaćanja Arheološkom muzeju Istre naknade za svaki zatraženi sat zatvaranja Arene za redovne posjetitelje, kao i naknadu za najam ormarića električne energije. 

Iz Grada, dakle, odgovaraju da „analiziraju koliko bi moguća naplata najma utjecala na prijavu programa i mogućnost izbora izvođača“.

 

„Naime, organizacija koncerata u Areni je vrlo zahtjevna kako tehnički, tako i financijski. Tehnički jer organizatori moraju ispuniti niz uvjeta koje na lokacijama koje nisu zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značenja ne trebaju ispunjavati. K tome, dozvoljen broj publike je uvelike manji nego recimo na nekom stadionu ili u velikim dvoranama. Stoga bi se moglo dogoditi, počnemo li naplaćivati i komercijalni najam, da će se prijave na poziv za dodjelu termina za održavanje programa u Amfiteatru uvelike brojčano smanjiti, te će i sama kvaliteta programa pasti, jer dovesti veliku svjetsku zvijezdu za 8.000 ljudi postat će financijski neodrživo za organizatore s obzirom na honorare takvih izvođača na tržištu i troškove produkcije u Areni“, odgovaraju iz pulske gradske uprave. Nadalje, kažu da je Gradu u cilju imati izvrstan glazbeno-scenski program na našoj najljepšoj ljetnoj pozornici pa treba uzeti u obzir sve pozitivne i negativne čimbenike i posljedice takve odluke.

Podsjećamo, komercijalni najam Arene u najatraktivnijem periodu od 1. lipnja do 30. rujna košta 45.000 eura dnevno, a ta je cifra u razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja dvostruko manja – 22.500 eura.

Tweet

Posljednje novosti