zbog gradskog pravilnika izostao velik prihod

Svjetske zvijezde u Areni zavrtjele milijune, a za najam antičke pozornice nije plaćen ni cent!

Piše: Mirjana Vermezović Ivanović

23.08.2024 - 12:02
Krcata Arena za nastupa Duran Durana (Foto: Milivoj Mijošek)
Krcata Arena za nastupa Duran Durana (Foto: Milivoj Mijošek)

Duran Duran, Lenny Kravitz, Simple Minds, Avril Lavigne, Jason Derulo samo su neke od svjetskih zvijezda koje su ovog ljeta nastupile na jednoj od najljepših svjetskih pozornica, u pulskoj Areni. Velika imena zavrtjela su i pozamašne iznose: ako računamo da je karta u prosjeku stajala od 80 do stotinu pa i više eura, i pomnožimo to s desetak tisuća ljudi u mahom rasprodanom Amfiteatru, dolazimo do cifre od više stotina tisuća pa do milijun eura prometa po koncertu. Od svega toga sama Arena nije imala ništa: za zvijezde ona je bila besplatna, organizator nije platio ni centa najma! Potvrdila nam je to Slađana Bukovac, glasnogovornica Arheološkog muzeja Istre, koja kaže da organizatori koncerata koji su se javili na javni poziv Grada Pule za ljetne manifestacije u Amfiteatru od 15. lipnja do 31. kolovoza ne plaćaju najam, i to na temelju Pravilnika kojeg je donijela još bivša, IDS-ova vlast. Tad se u javnosti špekuliralo da je organizatorima omogućen besplatan najam u zamjenu za 200 ulaznica koje su se dijelile u gradskoj upravi, što su iz Grada tad kategorički demantirali. 

„Organizatori manifestacije Fight of Nations ne plaćaju najam temeljem zaključka gradonačelnika. Najam Arene po danu iznosi 22.500 eura u periodu od 1. listopada do 31. svibnja te 45.000 eura u periodu od 1. lipnja do 30. rujna“, kaže Bukovac. Računamo li da je u Areni ovog ljeta nastupilo barem desetak što stranih, što domaćih zvijezda, riječ je o potencijalno velikom iznosu koji je Amfiteatar izgubio. Ipak, organizator plaća Muzeju određenu naknadu.

 

Bukovac objašnjava da Grad Pula raspisuje javni poziv za ljetne programe/koncerte koji se održavaju u razdoblju od 15. lipnja do 31. kolovoza. „Nakon što se zainteresirani jave, Povjerenstvo odlučuje koje će programe prihvatiti. Potom šalje prethodnu suglasnost Arheološkom muzeju Istre, a Muzej na temelju toga potpisuje ugovor s organizatorima događaja. Naplate najma u tom slučaju nema, ali korisnik plaća najam ormarića za struju te izgubljenu dobit (od ulaznica) Muzeju ukoliko se Arena zbog koncerta zatvara prije 21 sat“, objašnjava Bukovac. Navodi da su na osnovi javnog poziva u Areni održani koncerti spomenutih svjetskih zvijezda za čiji nastup nije plaćen najam Arene, izuzev koncerta Due Lipa koji nije održan u terminu na koji se odnosi javni poziv, već 9. lipnja te je za taj nastup plaćen najam. 

Iz Grada Pule potvrđuju da je Pravilnikom za održavanje programa u Amfiteatru (Službene novine Grada Pule broj 17/18, 16/23) uređen način prijave programa, dodjela termina, sufinanciranje i obveze organizatora programa za održavanje programa u Amfiteatru  u vremenu od 15. lipnja do 31. kolovoza kalendarske godine.

„Člankom 4. Pravilnika određeno je da Grad Pula, u suradnji s Arheološkim muzejem Istre i Turističkom zajednicom, može organizatoru programa osigurati korištenje Amfiteatra bez naplate najma i bez plaćanja naknade za zatvaranje Amfiteatra za posjetitelje za vrijeme od 21 do 24 sata na dan održavanja programa. Člankom 5. Pravilnika određeno je da je organizator programa koji zatraži zatvaranje Amfiteatra za posjetitelje dužan platiti Arheološkom muzeju naknadu za nemogućnost korištenja Amfiteatra za posjetitelje  u vremenu od 15. do 30. lipnja za svaki započeti sat zatvaranja Amfiteatra prije 21 sat u iznosu od 1.750 eura, uvećan za PDV,  a u vremenu od 1. srpnja do 31. kolovoza za svaki započeti sat iznos od 2.000 eura, uvećan za PDV.

U ukupan iznos naknade uračunava se i iznos od 2.000 eura koji se plaća Arheološkom muzeju Istre nakon dobivanja prethodne suglasnosti za organizaciju programa. Također, organizator je dužan Muzeju na ime najma razvodnih ormarića za električnu energiju uplatiti paušalni iznos od 1.500 eura plus PDV“, navode iz gradske uprave te preciziraju da, prema navedenom, organizatori od 15. lipnja do 31. kolovoza ne plaćaju komercijalni najam Amfiteatra, ali plaćaju AMI-ju naknadu za svaki zatraženi sat zatvaranja Arene za redovne posjetitelje, kao i ostale naknade.

Iz Komunalne palače nadalje navode da je Amfiteatar tehnički, financijski i produkcijski vrlo zahtjevna lokacija za organizaciju događanja, s ograničenim brojem mjesta, a interes je Grada, kao i Turističke zajednice i AMI-ja, koji su uz Grad pokrovitelji ljetnih događanja u Areni, obogatiti kulturnu ponudu kvalitetnim glazbeno – scenskim događanjima te doprinijeti promociji i vidljivosti Arene i Pule.

Ne navode, međutim, zbog čega se ne plaća najam, a odgovor na pitanje hoće li se Pravilnik izmijeniti i uvesti naplata objavit ćemo čim ga dobijemo od Grada.

Uzgred valja reći da isti organizator koji ne plaća najam ograđuje Arenu, točnije zauzima javnu površinu ceradom za vrijeme koncerta kako oni koji nisu stigli kupiti kartu, oni koji to nisu željeli ili oni kojima iznos jedne karte pokriva špežu za deset dana ne bi vidjeli što se to spektakularno u Areni zbiva. Kad im već ne mogu začepiti uši. „Onima koji stoje vani“ Robbie Williams lani je cinično poručio – kupite kartu! Na što bi iz publike mogao stići prikladan odgovor – platite najam.

Na koncu, Bukovac navodi da je Arena do kraja srpnja ostvarila 1.762. 617 eura prihoda od ulaznica, što je povećanje od 0,27 posto u odnosu na proteklu godinu. Ukupno je do 19. kolovoza u cijeloj godini bilo 301.089 posjetitelja, što je više nego u prethodnoj godini kada ih je u istom periodu bilo 293 716. Cijena ulaznice je 10 eura, a karta za djecu, učenike i studente stoje 5 eura. Arena je do kraja srpnja ostvarila prihod od iznajmljivanja u iznosu od 404.606 eura, što je povećanje od 307 posto u odnosu na 2023. godinu. Podsjećamo, u Areni je u veljači ove godine počelo snimanje fantasy filma 'Momo' koji je na nekoliko lokacija u Puli sniman gotovo mjesec dana.

Tweet

Posljednje novosti