U ŽUPANIJI SVIMA TEŽE BUŠTE

I županu Borisu Miletiću debelo narasla plaća. Nije baš duplo, ali…

Piše: Igor Radić

24.08.2024 - 16:02
Boris Miletić (Snimio: Milivoj Mijošek)
Boris Miletić (Snimio: Milivoj Mijošek)

Koristi od povećanja osnovice za izračun plaća državnih dužnosnika, koju je Vlada krajem srpnja podignula na 947,18 eura, tj. 83 posto, imali su i lokalni prvaci u Istri. Nedavno smo pisali o novim plaćama istarskih gradonačelnika, otkrivši da će neki dobiti i 1.700 eura više negoli dosad. Povećanje umnogome premašuje trenutnu prosječnu neto plaću u Hrvatskoj, koja iznosi oko 1.400 eura.

Naime, deblje bušte nakon Vladine odluke automatizmom imaju oni gradonačelnici i općinski načelnici čije su plaće odlukom predstavničkog tijela, odnosno vijeća, izravno vezane za uvodno spomenutu osnovicu.

I u Istarskoj županiji je odluka Skupštine utvrđena na taj način, pa je županu Borisu Miletiću također izravno povećan osobni dohodak, potvrdili su nam iz njegovog kabineta. Tako je Miletićeva neto plaća, s uvećanjem na račun radnog staža, za lipanj iznosila 2.522,64, a za srpanj 4.439,86, odnosno gotovo dvije tisuće eura više.

 

Podsjetimo iznova i na to da dužnosnicima plaće, osim zbog poreznih izmjena, nisu povećavane deset ili više godina, budući da je Vlada osnovicu posljednji put "dirala" 2014. Prosječna plaća u Hrvatskoj je, pak, od 2016. do danas rasla za 77, ona za zaposlene u državnoj upravi, prosvjetare, liječnike, medicinsko osoblje i druge od 2014. godine i do 83 posto.

Što se službenika i namještenika u Istarskoj županiji tiče, njihova je osnovica utvrđena kolektivnim ugovorom. Svježim aneksom od 1. kolovoza  predviđeno je povećanje od oko deset posto, što znači da će im od rujna toliko porasti plaće.

Ovo će biti peto povećanje osnovice plaća službenika i namještenika od 2022. godine, navode iz županovog kabineta.

Tweet

Posljednje novosti