danas u istri

Pogledajte borbu divlje svinje i kante za smeće kod Buja!

Piše: Istarski.hr

12.09.2024 - 21:22

Čitatelji portala Naša Bujština u zadnje vrijeme sve češće dostavljaju informacije o sve većem broju divljači, osobito divljih svinja, koje se približavaju naseljenim područjima, pa čak i ulaze u njih.

Danas je portal zaprimio videozapis koji je snimila rodbina njihovog čitatelja iz Češke, koja je noćas oko 1 sat snimila divlje svinje u blizini Kaštela. Video ‘borbe’ divlje svinje s kantom za smeće možete pogledati ovdje.

Gradonačelnik Fabrizio Vižintin je na Svečanoj sjednici istakao upravo problematiku divljači, osobito divljih svinja na području Grada Buja.

 

"Problematika divljači, a osobito divljih svinja, postala je izuzetno ozbiljna u našem području. Sve veći broj nesreća u prometu i značajne štete na poljoprivrednim površinama ukazuju na potrebu za hitnim djelovanjem.

Stoga smo pokrenuli implementaciju Programa zaštite od divljači na površinama izvan lovnog područja, tj. u urbanim djelovima grada, s ciljem da smanjimo buduće štete i osiguramo veću sigurnost za naše građane i njihove imovine.

Dopustite mi sada da vas ukratko informiram o ključnim aktivnostima vezanim uz provedbu ovog programa:

Program gospodarenja za razdoblje od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2032. odobrilo je Ministarstvo poljoprivrede u travnju 2023., a tiskana verzija stigla je u Buje krajem svibnja.

U lipnju smo, nakon prikupljanja ponuda, potpisali smo ugovor sa stručnom osobom za provedbu Programa.

U rujnu smo sklopili sporazum s Lovačkim društvima 'Fazan' iz Buja i 'Diana' iz Momjana za obavljanje lova izvan lovišta Grada Buja.

U listopadu smo potpisali ugovore s lovočuvarem i lovnikom, a u prosincu smo uspostavili protokol za uklanjanje divljači s područja gdje je lov zabranjen, uz suradnju s Policijom.

Tijekom lovne sezone 2023./2024. izvršili smo dva popisa divljači, izradili potrebne planove i evidentirali pet slučajeva šteta od divljači, te jedan medicinski odstrel divlje svinje. Na kraju sezone ažurirali smo središnji registar i završili zakonsko izvješćivanje.

Od travnja 2024. proveli smo daljnje popise, naručili identifikacijske oznake i objavili Plan prevencije štete. Zabilježene su razne štete, posebice u prometu, a obaranje divljači su obavljene prema uputama Ministarstva poljoprivrede.

U sklopu programa zaštite od divljači izvan lovnog područja, omogućena je intervencija naših lovaca u urbanim sredinama. Redovito provodimo aktivnosti rastjerivanja divljači iz urbanih područja i nastavit ćemo s time kako bismo smanjili materijalne štete i spriječili oštećenja imovine", kazao je Vižintin.

Tweet

Posljednje novosti