KONAČNO I NJIMA DEBLJI TAKUJINI

NOVE PLAĆE ISTARSKIH GRADONAČELNIKA. Ima finih cifri, pogodite čija je najveća

Piše: Igor Radić

13.08.2024 - 06:02
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Nisu samo premijer, predsjednik, ministri i saborski zastupnici imali koristi od povećanja osnovice za izračun plaća državnih dužnosnika koju je Vlada krajem srpnja podignula na 947,18 eura, tj. 83 posto. To posljedično dovodi do debljanja bušta gradonačelnika i općinskih načelnika čije su plaće odlukom predstavničkog tijela izravno vezane za spomenutu osnovicu koju donosi Vlada.

Provjerili smo kojim će istarskim gradonačelnicima automatizmom porasti plaća i koliko će iznositi. Zanimalo nas je i eventualno planirano povećanje osobnih dohodaka za gradske službenike, odnosno ostale djelatnike čije se plaće isplaćuju iz gradskih proračuna.

 

Upit smo poslali još 1. kolovoza, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovore iz Poreča, Rovinja i Buja, što ćemo pripisati razdoblju korištenja godišnjih odmora. Odgovore koji u međuvremenu pristignu također ćemo objaviti.

Od deset istarskih gradova, jedino Buzet nema profesionalnog gradonačelnika: Damir Kajin, inače saborski umirovljenik, obavlja funkciju volonterski, za što prima naknadu.

Pa kako stojimo? Iz primljenih odgovora dade se iščitati da će svugdje, osim u Pazinu, doći do izravnog povećanja plaća od srpnja, s isplatom u kolovozu. 

U nastavku donosimo iznose koje prvi ljudi gradova u konačnici primaju na račun, tj. neto plaću uvećanu za dodatak na radni staž. Neki će dobiti i 1.700 eura više negoli dosad, što je povećanje koje umnogome premašuje trenutnu prosječnu neto plaću u Hrvatskoj (oko 1.400 eura).

Ipak, ovdje valja podsjetiti da dužnosnicima plaće, osim zbog poreznih izmjena, nisu povećavane deset ili više godina, budući da je Vlada osnovicu posljednji put "dirala" 2014. Prosječna plaća u Hrvatskoj je, pak, od 2016. do danas rasla za 77, a plaća za zaposlene u državnoj upravi, prosvjetare, liječnike, medicinsko osoblje i druge od 2014. godine i do 83 posto.

Inače, Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi određuje limite dohodaka lokalnih prvaka - vezujući ih za osnovicu koju donosi Vlada i maksimalan koeficijent - ovisno o statustu i veličini grada prema broju stanovnika. 

PULA: Filip Zoričić s 2.411 na 3.549 tisuća eura

Krenimo od najvećih. Iz Grada Pule napominju da je gradonačelnikova plaća odlukom Gradskog vijeća utvrđena tako da se osnovica vezuje na onu koja vrijedi za službenike i namještenike prema kolektivnom ugovoru, a ukoliko bi takav dohodak prelazio zakonski limit, isplaćuje se u najvećem dopuštenom iznosu. To je dosad bio slučaj.

Filip Zoričić (Snimio: M. Mijošek)

Taj se zakonski limit - jer je Vlada donijela novu osnovicu - sada podiže, pa će gradonačelnik Filip Zoričić umjesto dosadašnjih 2.411 eura primati neto plaću od 3.549 eura (uključen minuli rad od 9,5 posto).

„Dodatkom kolektivnog ugovora od 6. lipnja ove godine osnovica za obračun plaća službenika povećava se od 1. rujna za tri posto“, napomenuli su iz pulske gradske uprave.

UMAG: Vili Bassanese s 2.200 na 3.900 tisuća eura

Gradonačelniku Umaga Viliju Bassanesu plaća će, nakon nove odluke Vlade, izravno porasti pa će tako, s 20 postotnim uvećanjem na račun 44 godine radnog staža, primati neto oko 3.900 u odnosu na dosadašnjih 2.200 eura.

„Plaće gradonačelnika nisu se mijenjale, niti su se mogle korigirati od 2014., a isti nisu mogli ostvarivati pravo na naknadu za godišnji odmor, božićnicu ili uskrsnicu. Ovisno o godinama staža, gradonačelnici ostvaruju pravo na maksimalno uvećanje do 20 posto plaće“, napominju iz Grada Umaga.

Vili Bassanese (Snimio: M. Mijošek)

Ističu da su se plaće gradskih službenika, te djelatnika gradskih ustanova i tvrtki u proteklom desetljeću podizale redovno, prema potrebama, pa i do dva puta godišnje. „Tako će biti i ubuduće, naravno poštujući održivost prihoda iz čijih se izvora isplaćuje osobni dohodak“, zaključuju.

LABIN: Valter Glavičić s 2.080 na 3.720 tisuća eura

I u Gradu Labinu odluka Vijeća, stara deset godina, gradonačelnikovu plaću izravno vezuje na Vladinu osnovicu za obračun plaće državnih dužnosnika. To znači da će prvi čovjek Grada Valter Glavičić imati neto plaću, s uvećanjem za radni staž, 3.720 umjesto dosadašnjih 2.080 eura.

Valter Glavičić (Snimio: M. Mijošek)

„Što se tiče plaća službenika u gradskoj upravi i svim gradskim ustanovama, u proteklih sedam godina višestruko se povećavala obračunska osnovica, za razliku od gradonačelničke plaće koja je ista od 2014. godine. Planira se i dodatno povećanje osnovice za službenike, ali i djelatnike ustanova na prvom idućem rebalansu gradskog proračuna“, stoji u odgovoru.

Također, plaće zaposlenika Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ i Javne vatrogasne postrojbe Labin od 2017. godine do danas porasle su za više od 50, a one službenika gradske uprave, Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice za oko 40 posto.

VODNJAN: Edi Patrovicchio s 1.836 na 3.139 tisuća eura

I Vodnjanskom gradonačelniku Ediju Pastrovicchiju raste plaća, pa će mu tako ona neto, s uvećanjem za radni staž, umjesto dosadašnjih 1.836 iznositi 3.139 eura.

Iz Grada Vodnjana ističu da je Vijeće prije dva tjedna donijelo odluku o koeficijentima za obračun plaće, temeljem koje je povećana plaća svim službenicima i namještenicima.

Edi Pastrovicchio (Snimio: M. Mijošek)

„Potpisivanjem kolektivnog ugovora u prosincu 2023., osigurano je povećanje plaće s početkom ove godine za sve zaposlenike Dječjih vrtića Petar Pan Vodnjan“, napominju.

NOVIGRAD: Anteo Milos s 1.845 na 2.850 tisuća eura

Gradonačelniku Novigrada Anteu Milosu također će se automatizmom podebljati bušta. Dosad mu je neto plaća iznosila 1.845, a sada će primati 2.850 eura. Ondje se gradonačelnička plaća nije mijenjala 14 godina.

Anteo Milos (Snimio: M. Mijošek)

„Povećanje plaća gradskih službenika planirano je u proračunu i nije vezano uz ovu odluku Vlade. Povećanje je planirano i za sve proračunske korisnike, odnosno djelatnike tvrtki u kojima je grad jedini vlasnik. Ova odluka Vlade omogućit će i veće povećanje od planiranog, budući da sukladno prijašnjim koeficijentima za dužnosnike to nije bilo moguće“, odgovorio nam je Milos.

PAZIN: Jašić nedavno s 2.142 na 2.577 tisuća eura. Nema novog izravnog povećanja

Pazinskoj gradonačelnici Suzani Jašić plaća je povećana nedavnom odlukom Vijeća, i to u tadašnjem zakonskom maksimumu, o čemu smo pisali. Ona će, tako, od kolovoza, s isplatom u rujnu, primati neto 2.577 u odnosu na dosadašnjih 2.142 eura.

Sada, međutim, neće neposredno doći do novog povećanja, jer je spomenuta odluka Vijeća koncipirana na način da predstavničko tijelo samostalno utvrđuje osnovicu za obračun u zakonskim limitima, tj. ne primjenjuje se izravno ona koju donosi Vlada. Otvorio se, dakle, prostor za dodatni rast, ali pazinska gradonačelnica, kako ističe, ne namjerava uputiti Vijeću takav prijedlog odluke.

Inače, njena plaća je do srpnja bila jednaka onoj gradonačelnika otprije 14 godina.

Suzana Jašić (Snimio: M. Mijošek)

„S druge strane, u odnosu na 2010., plaće radnika u Gradu povećale su se za 50-80 posto, a svako daljnje povećanje, koje će zbog nedostatka kadrova i ekonomskih kretanja biti nužno, bilo je onemogućeno zakonskim odredbama koje propisuju da plaće u jedinici lokalne samouprave ne mogu biti veće od plaće gradonačelnika. Također, plaće djelatnika gradskih ustanova u spomenutom razdoblju porasle su za 50 do 110 posto“, napominju iz pazinske uprave.

Intencija nedavne izmjene plaće gradonačelnice, kažu, bila je omogućiti daljnje povećanje onih u gradskoj upravi i ustanovama u skladu s ekonomskim kretanjima i proračunskim mogućnostima. „Pregovori o tome odvijat će se tijekom jeseni, da bi dogodine plaće bile usklađene međusobno, ali i sa zakonskim propisima“, zaključuju iz Grada Pazina.

Tweet

Posljednje novosti