potencijalni phishing

Pokušaji prevare sve su uporniji. Zovu iz Grčke, Malte, Češke...

Piše: Marcello Rosanda

24.08.2024 - 05:02
Ilustracija (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Sve su učestaliji neočekivani pozivi na mobilne telefone s područja Istre iz, recimo, Malte, Grčke, Nizozemske, Češke... Radi se, kako je već poznato, o potencijalnom phishingu, gdje se uglavnom koristi lakovjernost, nepažnja i strah žrtve da bi se iznudio nekakav novac kroz kreditne kartice, brojeve računa, krađom identiteta i slično.

 

Ovih nam se dana javilo mnogo čitatelja koji su se požalili na učestale, mnogobrojne i uporne pozive koji iskaču iz normale. Naravno, nisu se javili na te pozive, znajući da se vjerojatno radi o prevari, a bitno je i upozoriti čitatelje koji se možda još nisu susreli s takvom vrstom pokušaja kaznenog djela.

Naslov

Iz PU Istarske podsjećaju na neke od oblika online financijskih prijevara i kako ih izbjeći:

* CEO prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
* Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
* Krađa identiteta/krađa identiteta navođenjem lažne poveznice/lažni telefonski pozivi: varalice vas zovu, šalju tekstualnu poruku ili e-poštu i prijevarom vas navode da podijelite s njima svoje osobne, financijske ili sigurnosne informacije.
* Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
* Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
* Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
* Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.

Tweet

Posljednje novosti