uspješno završeni pregovori

Veće plaće djelatnicima dječjih vrtića u Novigradu

03.04.2024 - 10:47

U Novigradu su uspješno završeni razgovori o povećanju prava djelatnika dječjih vrtića između osnivača Dječjeg vrtića Tičići i Dječjeg vrtića Suncokret-Girasole, Grada Novigrada, i Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

Na sastanku su sudjelovali gradonačelnik Anteo Milos sa suradnicima, predsjednica sindikata Iskra Vostrel Prpić, glavni tajnik Slaven Vukašinec te povjerenice sindikata iz novigradskih vrtića Sandra Lučić - Markežić i Karin Šepić.

Predstavnici Grada, djelatnika vrtića i sindikata dogovorili su povećanje plaće od 1.svibnja 2024. te proširenje ostalih materijalnih prava za sve djelatnike u oba gradska vrtića. Ovim dogovorom povećat će se bruto osnovica za izračun plaće svim djelatnicima za 4 posto, a za tri radna mjesta povećat će se i koeficijenti izračuna plaće: 7 posto za odgojiteljice i medicinske sestre i 5 posto za osobne asistente.

Pojedina materijalna prava u vrtićima koja su već povoljnija od onih koje predlaže sindikat neće se mijenjati usprkos povećanju plaća, a ovim dogovorom osigurana su i nova specifična materijalna prava posebno vezana uz rad u vrtiću.

"Grad Novigrad kao osnivač vrtića izdvaja znatna sredstva iz proračuna za nesmetani rad dva novigradska dječja vrtića u kojima je upisano dvjestotinjak djece. U Proračunu za 2024. godinu planirano je okvirno 1,47 milijuna eura za predškolski odgoj, te ako uspoređujemo 2023. i 2024. godinu u izdvajanjima za plaće djelatnika dječjih vrtića, ovim dogovorima ona će dodatno narasti za oko 90 tisuća eura. Budući da će se time poboljšati materijalna prava za 50-tak djelatnika novigradskih vrtića, kako bi dodatno podržali vrijednost ulaganja u predškolski odgoj, prihvatili smo prijedloge sindikata i dogovorili nove uvjete, ne dirajući bolja materijala prava koja su im već bila zajamčena. Vjerujem da smo time pokazali dobru volju i potvrdili da ćemo uvijek, u mogućnostima koja nam dopušta proračun, podržati ulaganja za dobrobit lokalne zajednice", rekao je gradonačelnik Anteo Milos. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti